- Forskning

Forskare vid Lunds universitet har via enkätstudier undersökt hur tandläkare och annan vårdpersonal uppfattar begreppet beprövad erfarenhet. Studien visar tydligt att tandläkare och tandhygienister värderar beprövad erfarenhet högre än personal inom sjukvården.
Intressant är att tandläkare i högre grad än läkare anser att den beprövade erfarenheten är viktigare och säkrare än vetenskapliga utvärderingar av olika metoder.
Forskarna antyder att detta kan bero på att det inte finns så många systematiska studier inom tandvårdens område och att det därför är så att tandläkare i högre grad än läkare behöver förlita sig på beprövad erfarenhet. Inte mer än cirka 10 procent av behandlingsmetoderna inom tandvården är evidensbaserade.
Enligt studien känner sig tandläkare ganska säkra på vad begreppet beprövad erfarenhet betyder och ser positivt på att det används som ett kvalitetskrav i den rättsliga regleringen av tandvården.
Begreppet beprövad erfarenhet har alltså stor betydelse för tandläkarna trots att det inte nämns i tandvårdslagen utan bara i patientsäkerhetslagen (som även gäller tandvården).
Tolkningen av begreppet beprövad erfarenhet görs av domstolar och jurister och inte av myndigheter eller professionen. Flertalet tandläkarna tror dock att myndigheterna avgör vad som är beprövad erfarenhet, enligt forskarrapporten. Möjligen kan det bero på att det statliga tandvårdsstödet använder begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet som ett kvalitetskrav för att stödet ska utbetalas.
Kanske kan tandläkarnas tro på beprövad erfarenhet vara en orsak till att det finns så få uppföljningar och kliniska studier inom tandvårdens område. Med kliniska uppföljningar av tandvårdens metoder hade mycket sett annorlunda ut i dagens tandvård.