Benskörhet blir allt vanligare och särskilt hos äldre kvinnor. Mediciner med bisfosfonat eller denosumab ges ofta, vilket kan öka risken för nedbrytning av käkbenet eller så kallad osteonekros. Käkbenet fungerar annorlunda än övriga skelettben. Tala därför alltid om för tandläkaren om du tar dessa läkemedel. Innan acceptans av läkemedel kan andra alternativ prövas.

Vid benskörhet urkalkas skelettet och blir ömtåligt, vilket ökar risken för benbrott. Benskörhet kan drabba även vältränade personer. 

Kalktillskott ges ofta tillsammans med D-vitamin i vården. Det finns dock forskning som tyder på att kalktillskott i de allra flesta fall är kontraproduktivt då skelettet inte tar upp tillförd kalk utan kalken lägger sig istället i andra delar av kroppen där den ställer till problem. 

Docent Rune Elisasson skriver att om man har magnesiumbrist tas mineralet från skelettet (och urkalkar det) och man ser därför inga brister vid blodprover. Han menar att osteporos delvis beror på magnesiumbrist eftersom magnesium  är viktigt för att kalcium ska tas upp i skelettet. Han konstaterar också att flertalet svenskar har magnesiumbrist. 

Magnesium har också tagits upp i en forskningsrapport för att minska risken för benskörhet. Även vitamin K2 har stor betydelse för hur bra kalcium binds till skelettet. Fosfater är ett annat ämne som kan skapa en bristsituation, vilket påverkar kalciumbalansen.

För den som lider av benskörhet kan det därför vara intressant att först testa tillskott av magnesium, vitamin K2 och D3 samt fosfater för att se om det kan hjälpa. Även gurkmeja, nypon och glukosamin har viss potential att minska urkalkningen av skelettet. 

Många gånger är det mycket individuellt hur man reagerar och i brist på mer forskning får man därför pröva sig fram. Läkemedel bör alltid vara sista steget om man har problem med urkalkning av skelettet. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)