Tänderna sitter fast i käkbenet med så kallade ligament och när dessa förstörs uppstår risk för tandlossning. Att dricka benbuljong varje dag är ett bra sätt att rädda tänderna. Benbuljong innehåller viktigt kollagen, hyaluronsyra och många nödvändiga mineraler. Försök har gjorts med hyaluroncreme i tandköttsfickorna med gott resultat. Äldre har svårare att bilda hyaluronsyra och kollagen och kan därför behöva dricka mycket buljong eller ta tillskott. 

Buljong kokt på ben från nötkreatur, fågel och fisk innehåller både hyaluronsyra och kollagen och är bra för kroppen på många sätt. För tänderna är det extra bra att dricka buljong och helst ska den vara egenhändigt tillverkad. Att dricka buljong är bra för tänderna, skelettet och huden.

En viktig uppgift för kollagenet är att binda tänderna till benet och därmed hålla dem på plats. Även inne i tanden behövs kollagen för att bidra till remineralisering och stabilitet. Kollagen behövs också för att behålla tätheten i benet, vilket också har betydelse för tandhälsan. De som är bensköra bör dricka buljong varje dag, alternativt ta kosttillskott. 

Förutom kollagen är hyaluronsyra viktig för att man ska slippa tandlossning och liknande problem. Gel av hyaluronsyra har testats och applicerats i tandköttsfickor. Det gav bland annat till resultat att tandköttsfickornas djup minskade. Försök har gjorts med att injicera hyaluronsyra och kollagen i tandköttet  för att tandköttet ska växa ut och täcka tandhalsarna. Positiva resultat har rapporterats från tyska tandläkare. 

Börja koka benbuljong redan nu i påsk. Det är enkelt. Märgben läggs i en gryta med vatten, lite salt, peppar och får koka i minst fyra timmar och gärna längre. Sila av benen och drick buljongen en eller flera gånger per dag. 

Till artikel om kollagen som ett viktigt biomaterial i tandvården. (engelska)
Till en review-artikel om hyaluronsyra i tandvården (engelska)
Till forskningsartikel om hyaluronsyra (engelska)
Till artikel i Tandläkartidningen om gel innehållande hyaluronsyra 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)