- Hälsa

Antibiotika användes tidigare av tandläkare då exempelvis infekterade tänder togs bort. Sedan 2012 rekommenderas detta inte längre, men en del är ändå oroliga för hjärtproblem med mera när de tar bort rotfyllda infekterade tänder. En stor registerstudie visar dock ingen ökning av infektioner i hjärtklaffarna sedan 2012.
Ingen tycker det är bra med antibiotika då det förstör tarmbakterierna och kraftigt sätter ner immunförsvaret. Men det är ändå många som är oroliga för hjärtproblem vid borttagning av infekterade tänder och som försöker få tandläkaren att skriva ut antbiotika.
Anledningen är att man tidigare alltid rekommenderade antibiotika vid hantering av infekterade tänder. Nu har emellertid en stor studie som omfattar över 70 000 personer med risk för problem med hjärtklaffarna följts under perioden av tio år. Någon ökad risk för infektion av hjärtklaffarna kunde man inte se vid jämförelse med personer som inte har ökad risk för sådana problem sedan 2012.
Forskarna som gjort studien anser att detta visar att antibiotika inte behövs. Det är förstås en lättnad för dem som inte vill ha antibiotika. Frågan är om man kan göra mer för att minska risken att bakterier från tandrötter eller rotfyllda tänder kommer ut i kroppen och ställer till skada.
Tandhälsoförbundet (Tf) anser att det finns anledning att hantera bakterier i munhålan med stor respekt. Tandläkaren måste därför har bra utsug för att minska risken för kontaminering av blodbanorna. Därtill är det väsenligt att tandläkaren gör rent ordentlig i hålet efter tanden och skrapar rent in till käkbenet. Anledningen är att det annars alltid finns kvar bakterier som senare kan ställa till besvär.
Ozongas för att döda eventuella kvarvarande bakterier i käkbenet är angeläget liksom PRF-membran för att tillföra vita blodkroppar, tillväxtfaktor med mera som underlättar läkningen. Glöm inte heller att ta bakterietillskott i samband med extraktion av en tand och särskilt gäller det om tandläkaren använder antibiotika.