Människan har behov av mineraler för att tänder och skelett ska må bra. Mineralerna är också viktiga för att  upprätthålla en bra och basisk saliv, som i sin tur skapar en miljö gynnsam för återmineralisering av kalcium och fosfater som frigörs från emaljen då vi äter surt. Veterinären Harald Bergengren tillverkade speciella mineraltabletter för bättre hälsa. 

Harald Bergengren var aktiv som veterinär och forskare under 1970 och 1980-talen. Han visste att djuren behövde en blandning av olika mineraler för att benstommen skulle växa till ordentligt. När han tittade på människors sjukdomar kände han igen en del av djurens. Och eftersom man i veterinärmedicinen ger tillskott av fosfater och andra mineraler funderade Bergengren över om även människorna kunde lida av brist på mineraler. 

Han fann att bland annat barn med skolios förbättrades med tillskott av fosfater och andra mineraler. Hade han levat nu kanske han också hade tittat på tänderna. Intressant är dock att han rekommenderade omkring 600 mg fosfor till människor som var sjuka, vilket var ungefär detsamma som tandläkaren och näringsforskaren Weston A Price gjorde på 1930-talet. 

Så småningom tillverkade Bergengren något han kallade fosfattabletter, men som också innehöll andra nödvändiga mineraler som kalcium, magnesium, kalium och natrium i liknande proportioner som man gav djur. Han fick goda resultat i de försök han gjorde. Mineralerna bidrar också till att basa kroppen. 

En del personer får dock i sig för mycket fosfater om de t.ex. dricker mycket Coca-Cola eller färdigmat som kan ha fosfater tillsatta. Viktigt är därför att man funderar själv på vad man äter och vilka behov man kan ha. Vissa personer kan ha svårt att ta upp fosfater och de kan då få brister. 

Läs mer om fosfater på hemsidan som handlar om Harald Bergengren. Där finns också hans artiklar plus en bok om honom och hans intressanta liv.
Till hemsidan fosfater.se
Företaget Montos säljer Bergengrens tabletter, som nu görs i form av kapslar. Mer om detta går att läsa via på hemsidan Montos.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)