- Forskning
- Hälsa

Forskare i Australien har funnit att förändrade matvanor har lika bra eller bättre effekt på depressioner än de vanliga medicinerna. Forskningschefen är tydlig med att kosten inte hjälper alla, men cirka en tredjedel förbättras.
Felice Jacka är chef för ”Food and mood”-centret vid Deakin-universitetet i Melbourne, Australien.Hon menar att en tredjedel av patienter som har depression blir mycket bättre om de lägger om kosten. Hos två tredjedelar finns således andra orsaker som kan behöva åtgärdas. Kvicksilver från folks amalgamfyllningar och kvicksilver från fisk kan vara ytterligare en viktig orsak. Faktum är att så många som 70-80 procent blir bättre efter borttagning av amalgam.
Alla har dock nytta av att lägga om kosten och att ha det som förstahandsval när det gäller behandling av depressioner eller andra psykiatriska åkommer borde vara en självklarhet. I huvudsak handlar det om att äta mindre socker och mer grönsaker. Även modern Alzheimerforskningar visar på förbättringar vid omläggning av kosten i sådan riktning.
Felice Jacka säger att kosten redan nu borde vara den första åtgärden som tas till vid psykisk sjukdom. Hon upprörs över att det på psykologutbildningen inte ingår en enda lektion om nutrition och på på läkarutbildningen är det nästa lika illa. Hon menar också att det finns en tröghet mot alternativa lösningar och tar som exempel att vi vetat i årtionden att fysisk aktivitet är effektivt vid depression, men det har ändå inte slagit igenom.
Doktor Jacka anser att den snabba ökningen av ökad psykisk ohälsa tyder på att det inte handlar om generna utan om något i miljön. Hon tycker sig se en utbredning av psykisk ohälsa i spåren av västerländsk livsstil med skräpmat, stress och för lite fysisk aktivitet. Nu är vi framme vid en punkt där alla måste inse att hjärnan inte är frikopplad från den övriga kroppen. Ökningen av psykisk ohälsa har sannolikt samma orsaker som epidemierna av fetma, diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter liksom magproblem som IBS (irritabel tarm) och IBD (inflammatorisk tarmsjukdom).
Trögheten som Felice Jacka talar om är signifikant även för riskerna med kvicksilver från amalgam. Vi har vetat länga hur skadligt det är, men det finns stor tröghet i systemet som gör att det tar tid att få genomslag. Att lägga om kosten kanske är enklare och även om tungmetallproblemen kanske finns kvar förbättras säkert hälsan av en bra kost. För kvicksilverskadade gäller dock även att få i sig stor mängd svavel, magnesium, selen, zink, vitamin B12 och annat som behövs för att avgifta kroppen.
Kosttillskott hjälper ofta tandvårdsskadade liksom personer med psykiska besvär. Men får man i sig tillräckligt med näring via maten så är det ändå det bästa.
Till artikeln i SvD
Till forskningsartikeln (engelska)