Tandhälsoförbundet rekommenderar bedövningsmedel utan adrenalin vid utdragning av tänder och förstås till dem som är känsliga för adrenalin. Sedan lång tid tillbaka är det svårt att få tag på sådana bedövningsmedel, särskilt för små privata kliniker då tillverkarnas kapacitet inte täcker efterfrågan.

Tandläkartidningen har uppmärksammat problemet med att bedövningsmedlet Citanest är restnoterat. Detta är ett av två bedövningsmedel utan adrenalin som erbjuds på svenska marknaden. Tf rekommenderar Citanest till känsliga individer och framför allt vid utdragning av tänder. 

Anledningen till det senare är att infekterade tänder eller rotfyllda sådana innehåller stora mängder bakterier, som man vill ska sköljas ut med blodet. Det krävs omkring fem minuters blödning för effektiv borttransport av bakterier. 

Adrenalin minskar blödningen och därmed ökar risken för att bakterier stannar kvar i hålrummet efter tanden och i värsta fall kan det orsaka både infektion och inflammation inuti käkbenet. I förlängningen kan trigeminusneuralgi eller andra former av käk/ansiktssmärta inträffa. 

Bedövningsmedlet Citanest behövs därför i allra högsta grad och framför allt vid borttagning av infekterade eller rotfyllda tänder. Många av dagens tandläkare har inte så bra kunskaper om utdragning av tänder och använder därför felaktigt adrenalinhaltiga bedövningsmedel. 

För tandläkaren är det bekvämt med adrenalinhaltiga bedövningsmedel då dessa minskar blödningen, men detta leder också till att bakterier kan stängas in i käkbenet. Det finns alltså anledning att ta upp detta i både Socialstyrelsens riktlinjer för tandvården och att fortbildning av tandläkare ges gällande just skillnaderna mellan olika bedövningsmedel.

Viktigt är också att garantera tillgången på bedövningsmedel utan adrenalin och därför är det bra att Tandläkartidningen uppmärksammat detta. 

Till Tandläkartidningens artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)