Ett betänkande har lämnats med förslag till hur staten kan ta bättre kontroll över tandvårdssektorn. Det handlar främst om hur man ska kunna stävja fusk och överutnyttjande av det statliga tandvårdsbidraget. Utredningen föreslår tillståndsplikt för tandvårdsföretag och att IVO ska både ge tillstånd och utöva tillsyn över företagen. Det låter byråkratiskt och är kostsamt. Tandhälsoförbundet har läst utredningen har en del kommentarer. 

Det statliga betänkandet heter "Ökad kontroll över tandvårdssektorn" och är ett uppdrag som tandvårdsutredningen fått från regeringen. Uppdraget var helt enkelt om det är möjligt med tillståndsplikt för tandläkare. 

Utredningen menar att det är genomförbart med tillståndsplikt för tandläkarföretag och att det skulle kunna hindra att oseriösa företag etablerar sig på marknaden och därmed skulle fusket stävjas. Tillståndsplikt föreslås, men bara för privata tandläkare och inte hos folktandvården eller sjukhustandvården.

Argumentet för detta är att utredningen kopierat vad som gäller för LSS- (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och SOL-insatser (Insatser enligt Socialtjänstlagen). Det gäller också förslaget att IVO både ska ge tillstånd och utöva tillsyn. Förfarandet kan tyckas märkligt, men det tillämpas inom områdena som nämnts ovan och även gällande etablering av privata skolor.

Enligt förslaget skulle det kosta 30 000 kr för ett företag att söka tillståndsplikt och redan etablerade företag kommer, om förslaget går igenom, att få en period på tre år innan de måste ha påbörjat en tillståndsansökan. IVO som föreslås vara tillståndsmyndighet anser att deras hantering av en tillståndsansökan kostar drygt det dubbla, vilket innebär att det blir förlust för IVO. Den årliga kostnaden för tillsyn föreslås bli 5 000 kr.

Ingen diskussion om differentiering av tillståndsavgiften finns beroende på företagets storlek. En liten enskild tandläkarmottagning tycks därmed behöva betala samma pris som en större. Någon diskussion om hur anställda hos Praktikertjänst ska göra förs inte heller. Många "privata" tandläkare är anställda av praktikertjänst och får därmed hjälp med administration, löneutbetalningar, inköpsrabatter med mera. Tandläkaren arbetar alltså i en egen mottagning men är anställd av Praktikertjänst. 

Utredningen undantar regionala aktörer och tandvård i hälso- och sjukvården från tillståndsplikt. Det gäller t.ex. Folktandvården och sjukhustandvården. Detta kan möjligen snedvrida konkurrensen mellan regional och privat tandvård. Detta tas inte heller upp till diskussion i utredningen. 

Utredningen föreslår också att tandvård som saknar tillstånd ska förbjudas. Om någon trodde att man skulle kunna smita ifrån tillståndsplikten genom att strunta i att vara ansluten till försäkringskassan så går alltså inte det. 

Självklart är det viktigt att stävja fusket inom tandvården. Frågan är dock om utredningens förslag är tillräckligt genomarbetat för att kunna införas utan omfattande ändringar och är det verkligen tillståndsplikt som löser problemen med fusk i tandvården?

Tandhälsoförbundet har ingenting emot att tandvård blir tillståndspliktigt, men vi ser med viss oro att detta kan leda till att färre vill starta enskilda tandläkarbolag och därmed kan bristen på tandläkare öka. Med tanke på att flera av de tandläkare som behandlar förbundets medlemmar blivit av med sina legitimationer så känns det inte helt bra att IVO både är tillstånds- och tillsynsmyndighet. 

Andra lösningar finns bland annat med bättre kontroll när tandläkare ansöker om att få ta del av det statliga tandvårdsstödet. Förbundet kommer dock inte att agera i denna fråga utan överlåter det helt till professionen. Än har vi dock inte hört några reaktioner annat än en svag protest från Privattandläkarna. 

Till utredningens betänkande 
Till kommentar från Privattandläkarna

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)