- Forskning
- Hälsa

Med gängse röntgenmetoder i tandvården är det svårt och ibland omöjligt att diagnostisera infektioner inuti käkbenet. Käkbenet kan behöva öppnas, men få svenska tandläkare vill ogärna göra det saknas indikationer på röntgen. Därför kan patienter gå i åratal med kroniska sjukdomar och oförklarliga symtom som beror på dolda infektioner inuti käkbenets märg. Den tyske forskaren Johann Lechner har utvecklat intressant diagnosmetodik.
Johann Lechner är tandläkaren som behandlat många personer med käkbensinfektioner och även svenska patienter har åkt till honom för att få hjälp. Han har dels mätt upp höga halter av inflammationsmarkören RANTES och dels har han utvecklat en ultraljudsapparat (CaviTAU) som kan upptäcka och lokalisera håligheter inuti käkbenet. Dämpning av ultraljudet indikerar patologiska förändringar. Detta visas i ett färgmönster på dataskärmen.
Ingen svensk tandläkare använder sig av de metoder Johann Lechner utvecklat, trots att de finns kommersiellt tillgängliga och är väl beforskade. I en nyligen publicerad artikel har Johann Lechner och medarbetare via en fallrapport beskrivit hur röntgenbilder inklusive panorama och CBCT (3-D) misslyckas med att upptäcka allvarliga käkbensinfektioner så kallad ischemisk osteonekros. Trots att ingen av röntgenmetoderna gav resultat visade ultraljud (CaviTAU) och mätning av RANTES på infektion.
Den intresserade kan studera bilderna i forskningsrapporten där både OPG- och CBCT-röntgen visas utan att några förändringar kan upptäckas. Med CaviTAU syns tydligt ett område med håligheter och där finns också hög halt av immunmarkören RANTES (40 ggr mer än normalt), vilket bekräftar fynden som ultraljudsapparaten gav.
Patienten hade kroniskt trötthetssyndrom och läkarna hittade ingen orsak till besvären. När tandläkaren öppnade käkbenet fanns en brun sörja och man fann också svamp som skulle kunna vara Candida eller Aspergillus. Där fanns också mängder av fettceller.
Efter borttagning av infektionen förbättrades hälsan dramatiskt. Se mer i pdf-filen nedan och på Johann Lechners hemsida.
Till information om CaviTAU
Till Johann Lechners tandläkarpraktik