Bastubad och särskilt infraröd bastu är effektiva sätt att bli av med kroppens gifter. Svettkörtlarna utsöndrar gifter och därför kan kraftig svettning minska belastningen bland annat av kvicksilver och andra tungmetaller. Roger Strömberg från Stavsnäs utanför Stockholm är en av dem som förbättrat hälsan genom bastubad. Det gäller dock att skölja av sig relativt ofta så att tungmetallerna inte återupptas via huden. 

Bastubad är alltså ett bra och väl beprövat sätt att bli av med gifter. Numera finns även forskning till stöd för detta.
- Jag har blivit så väldigt mycket bättre sedan jag började bada bastu, säger Roger Strömberg.

Han har haft många amalgamfyllningar och lekte dessutom med kvicksilverkulor när han var liten, kulor som kom från sönderslagna termometrar. Belastningen av kvicksilver ökade med åldern och slutligen tvingades Roger bli sjukpensionär. Vitaminer och mineraler och särskilt fosfater tar han varje dag och då badar han bastu. 

De första veckorna försämrades hälsan, men Roger var målmedveten och trodde på sin metod så han fortsatte. Därefter kom förbättringarna och nu som folkpensionär mår Roger betydligt bättre än tidigare och han tror själv att det främst beror på att han så gott som varje dag badar bastu. 

Forskning ger Roger rätt, regelbundna bastubad är positiva för hälsan. Det hjälper mot kroniska sjukdomar och sannolikt beror det på att gifter utsöndras och metabolismen ökar. Inte bara kvicksilver utsöndras via svettkörtlarna utan det handlar också om arsenik, bly, kadmium, bisfenol A och phtalater. Bastubad är en slags reningskur för kroppen. Infraröd bastu tycks vara bäst, men även vår svenska och finska bastu gör god nytta. 

Bastubad förbättrar också kroppens immunförsvar, vilket leder till bättre sårläkning och minskad risk för inflammationer. Till och med smärta tycks minska med bastubad, vilket även tycks gälla så kallade fantomsmärtor som kan följa av amputaioner. Bastubad efter träning minskar också träningsvärken och gör att musklerna återhämtar sig snabbare. För avgiftning krävs lite längre sessioner än för att uppnå allmänna hälsoförbättringar, se länk till forskningsrapport nedan.

Vissa läkemedel som antihistaminer hämmar kroppens svettning och minskar därmed nyttan med bastubad. Den som äter mediciner behöver alltså kontrollera med läkaren om bastubad är tillrådligt. Inte heller alkohol ska intas före eller under bastubadet. Viktigt vid bastubad är förstås att man dricker ordentligt med vatten och ersätter de mineraler som utsöndras med svetten. 

Till sammanfattande information om bastubad (engelska)
Till artikel om avgiftning av metaller med bastubad (forskningsrapport, engelska)
Mätning av tungmetaller i svett (forskningsrapport, engelska)
Positiva effekter av finsk bastu på överviktiga män (forskningsrapport, engelska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)