
Att barn i treårsåldern har hög kariesfrekvens är inget bra tecken. I Stockholms läns landsting satsar man nu på hälsovägledare i de kommuner/områden med mycket hög kariesfrekvens bland små barn. Det är främst invandrartäta områden. Det artikeln handlar om är hur man får föräldrar att borsta barnens tänder med fluortandkräm.
Alla är nog överens om att tandborstning morgon och kväll är viktigt för en god munhälsa. Fluoren ställer sig Tandvårdsskadeförbundet något skeptisk till, viktigt är att också berätta om fluorets risker och att barnen absolut inte ska svälja tandkrämen. Kanske finns andra möjligheter också för att förbättra tandhälsan, som kostrådgivning och allmän information om barns livsmiljö.
Av rapporten framgår vikten av att stötta föräldrarna och i många fall är det sannolikt mödrarna det handlar om. Tandborstning är emellertid bara en av flera viktiga pusselbitar. Dagens forskning visar exempelvis att D-vitamin minskar kariesrisken. Hur är det med mödrarna till barnen? Har deras D-vitaminnivåer under graviditet och amning kontrollerats? Tandanlagen utvecklas tidigt och behöver ordentlig näring i fosterstadiet.
Viktigt är också att fundera över familjens och barnens matvanor. Är det bara barnen som får karies eller gäller det även de vuxna? Sannolikt kan kostvanor ha betydelse liksom kostens näringsinnehåll och hur ofta man äter. Att småäta på godis eller kakor är aldrig bra för tänderna.
Tandvården bör ingå i landets allmänna folkhälsoarbete, precis som Tandvårdsskadeförbundet tidigare påpekat. Det inkluderar tandborsning två gånger per dag och bra kostvanor både under graviditet och amning samt under tidig uppväxt. Landstinget i Stockholms län har tagit ett lovvärt initiativ som har möjlighet att utvecklas.
Till artikel om hälsovägledare i Tandläkartidningen