- Forskning
- Hälsa
Många nyttigheter finns i spenat och nu har forskare funnit att spenat frisätter mättnadshormon och sedan tidigare vet man att spenat är positivt vid diabetes typ 2. Att spenat också ökar kväveoxiderna i blodet och därmed förbättrar blodkärlens elasticitet och minskar förkalkning av kärlen är känt sedan tidigare.
Mättnadshormoner utsöndras från tarmen när vi ätit, bland annat hormonet glukagon-lik peptid 1 (GLP-1), som också signalerar till bukspottskörteln att frisätta mer insulin. Hjärnan får signaler att vi är mätta och minskar hungerkänslorna och sockersuget.
Det man nu upptäckt är att samma effekter fås om man äter spenatpulver eller liknande som är rika på thylakoider då dessa ökar mättnadshormonet GLP-1. Därmed ökar mättnadskänslan samtidigt som belöningssystemet i hjärnan påverkas. Det senare innebär att sockersuget minskar.