Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier och andra mikroorganismer. Då mindre bakterier, svampar med mera kan tränga in i de mikroskopiska dentinkanalerna blir det aldrig helt bakteriefritt i en rotfylld tand även om tandläkaren gjort en korrekt fyllning. Tyvärr finns alltför lite forskning om detta. Men tandläkare som tar prover på bakterier finner många olika sorter, men ofta olika hos olika individer. 

Tandhälsoförbundet (Tf) anser att man inte ska ha rotfyllda tänder, det är i allmänhet bättre att ta bort dem. Rotfyllda tänder som tas bort luktar alltid illa, vilket beror på bakterier. Tidigare var det svårt att identifiera dessa bakterier då de dog så fort de kom upp i syremättad miljö och det då inte gick att odla dem.

DNA eller RNA-teknik gör nu att man lätt kan identifiera vad som finns i den döda rotfyllda tanden eller i det infekterade käkbenet. Det är vanligt med tio eller fler sorts mikroorganismer och flertalet patienter har en blandflora. Även fästingburen borrelios kan finnas i den rotfyllda tanden eller i käkbenet intill den. 

Kroppens immunförsvar kan klara att mota bort allvarliga medicinska risker med dessa patogena bakterier, men klarar inte att utrota dem. Det innebär att immunförsvaret arbetar intensivt hela tiden med den rotfyllda tanden. 

Ett intressant exempel är Tf:s ordförande i Västerbottens distrikt som  hade två rotfyllda tänder och som gjorde illa sig i tummen och fick ett infekterat sår. Kroppens immunförsvar koncentrerade sig då på den akuta infektionen i tummen och en av de rotfyllda tänderna fick en kraftigt uppblommande infektion. 

Vid rotfyllning av tänder finns alltid en potentiell risk att kroppen inte klarar de infektioner som uppstår och alltid finns där. I käkbenet behåller man alltså en död kroppsdel och det är nog enda stället i kroppen som detta tillåts. Tänk därför alltid efter före innan rotfyllning och risken är värd att ta. 

Se mer om bakterier i rotfyllda tänder här
och här (engelska, forskningsrapporter

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)