- Forskning
- Hälsa

Modern forskning visar att bakterier i munhålan ökar risken för sjukdomar som demens/Alzheimers sjukdom, hjärtkärlsjukdom, MS, diabetes med mera. Många anledningar finns alltså att förbättra tandhälsan hos allmänheten. Kosten har stor betydelse, men även regelbundna tandläkarbesök så att tänderna kan lagas innan problem uppstår.
Nyligen har en foskningsrapport visat ökad risk för Alzheimerssjukdom hos peroner med parodontit (tandköttsinflammation som leder till tandlossning). Sedan tidigare är det också känt att andra sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar, MS, diabetes med mera har samband med parodontit och andra allvarliga infektioner i munhålan. Bakterier kan också komma från rotfyllda eller döda tänder.
I en äldre artikel (2017) i Tandläkartidningen redovisar forskare koppling mellan munhålans bakterier och olika sjukdomar. De bäst dokumenterade sambanden gäller hjärtkärlsjukdomar, diabetes mellitus, reumatoid artrit, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, osteoporos, psoriasis samt pneumoni. Flera studier tyder på en gynnsam effekt av parodontal behandling, vilket är tydligt tecken på att hypotesen är riktig.
Forskarna anser att det finns behov av mer intensivt samarbete mellan läkare och tandläkare gällande åtminstone dessa patienter. Tandhälsoförbundet(Tf) anser att sådant samarbete är mycket angeläget för alla patienter i tandvården respektive i sjukvården. Detta för att upptäcka samband mellan tandhälsan och olika sjukdomar.
Angeläget är också att sköta tänderna bra så att infektioner eller inflammationer inte uppstå. Tandtråd och tandborstning (tandkräm med hydoxiapatit) är viktigt liksom att äta näringsriktig kost med mycket fosfater, magnesium, kalium och kalcium.
Till artikel om samband mellan parodontit och Alzheimers sjukom (engelska)
Till artikel i Tandläkartidningen om koppling mellan bakterier i munhålan och olika sjukomar