Bakterier i tarmen och munhålan kan påverka psyket. Åtminstone vad gäller depression och oro. Forskare har nu mätt bakterier på tungan och i saliven. De menar att bakterierna kan tränga in i blodet via sår i tandköttet och om blodhjärnbarriären inte fungerar tillräckligt bra så kan bakterierna komma in i hjärnan. Även tarmbakterier kan påverka på liknande sätt. Det finns alltså en koppling mellan munhålans mikrobiom och mentala sjukdomar som depression och ångest/oro.

Forskarna studerade via en stor biobank som finns i Storbritannien individuella genetiska problem. Man jämförde dessa data plus undersökte bakterier i saliven och på tungan dels hos personer diagnostiserade med depression och oro dels hos en kontrollgrupp utan dessa problem. Forskarna fann signifikanta kopplingar mellan bakterier och depression och ångest.

Forskarna analyserade 285 mikrober i saliven och 309 stycken på tungan, som var kända för att kunna påverka psyket. De bakterier som fanns i hög utsträckning var Centipeda periodontii, Granulicatella och Eggerthia, vilka associerades till mentala problem.

Förutom att bakterier kan tränga in i hjärnan via blodet så kan inflammatoriska signalsubstanser indirekt påverka centrala nervsystemet. Det är dåligt känt hur karies, munhygien och näringsstatus påverkar den mentala hälsan och sådan forskning behöver därför enligt forskarna ges ökade resurser. Man behöver alltså förbättra förståelsen för hur sjukdomsframkallande patogener kan leda till kroniska sjukdomar. Därmed kan diagnosmetoder och behandling utvecklas. 

 

Till sammanfattning i Dental Tribunde (engelska)
Till forskningsrapporten engelska

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)