- Hälsa

Bakterier i tarmen och munhålan kan påverka psyket. Åtminstone vad gäller depression och oro. Forskare har nu mätt bakterier på tungan och i saliven. De menar att bakterierna kan tränga in i blodet via sår i tandköttet och om blodhjärnbarriären inte fungerar tillräckligt bra så kan bakterierna komma in i hjärnan. Även tarmbakterier kan påverka på liknande sätt. Det finns alltså en koppling mellan munhålans mikrobiom och mentala sjukdomar som depression och ångest/oro.
Forskarna studerade via en stor biobank som finns i Storbritannien individuella genetiska problem. Man jämförde dessa data plus undersökte bakterier i saliven och på tungan dels hos personer diagnostiserade med depression och oro dels hos en kontrollgrupp utan dessa problem. Forskarna fann signifikanta kopplingar mellan bakterier och depression och ångest.
Forskarna analyserade 285 mikrober i saliven och 309 stycken på tungan, som var kända för att kunna påverka psyket. De bakterier som fanns i hög utsträckning var Centipeda periodontii, Granulicatella och Eggerthia, vilka associerades till mentala problem.
Förutom att bakterier kan tränga in i hjärnan via blodet så kan inflammatoriska signalsubstanser indirekt påverka centrala nervsystemet. Det är dåligt känt hur karies, munhygien och näringsstatus påverkar den mentala hälsan och sådan forskning behöver därför enligt forskarna ges ökade resurser. Man behöver alltså förbättra förståelsen för hur sjukdomsframkallande patogener kan leda till kroniska sjukdomar. Därmed kan diagnosmetoder och behandling utvecklas.
Till sammanfattning i Dental Tribunde (engelska)
Till forskningsrapporten engelska