Forskning finns som tyder på att parodontit kan förvärra symtom vid covid-19. Annan forskning visar att munsköljmedel som dödar virus snabbt minskar antalet virus i saliven hos sjuka personer. Som så ofta har munhålan, tänderna och tandköttet stor betydelse för hälsan. 

Studier på cellnivå visar hög effekt av munsköljmedel med CPC eller Cetylpyridinium klorid. Professor Magda Mensi från Italen menar att användning av CPC-innehållande munsköljmedel är det mest evidensbaserade sättet att kontrollera korsinfektioner på en tandläkarmottagning. CPC agerar snabbt och har dessutom en varaktig effekt på upp till sex timmar. Det är tillräckligt för att hinna göra flertalet tandläkarbehandlingar.

CPC bryter ned coronavirusets skyddande hölje, som består av fetter. Inuti fetterna finns de proteinspikar som gör att man blir infekterad. Det är dessa proteinspikar som vaccinerna efterliknar och gör att kroppen bildar antikroppar för att snabbt oskadligöra dessa sjukdomsalstrande proteiner.  

Mängden SARS-CoV-2 virus är associerad med svårighetsgraden av covid-19, enligt en forskare från Madrid som intervjuas i artikeln på www.dental24. Munsköljmedel med CPC eller någon annan antivirulent klorförening är därför bra skydd både för aerosolspridningen hos tandläkaren och om man åker tåg eller buss eller befinner sig på andra sällen med många människor. Dock ska man inte helt lita på detta utan vidta de skyddsåtgärder myndigheter ställer krav på som avstånd och handtvätt. Det är ju alltid bäst att slippa få in virus och andra mikroorganismer i kroppen. 

Till artikel på www.dental24.se
Se mer om parodontit och covid-19 på Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)