- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Mikrosprickor i tänderna och risk för bakterieinvasion i tandrötter och käkben har diskuterats länge. Tandvårdsskadeförbundet anser att amalgam starkt bidrar till mikrosprickor på grund av förmågan att ändra volym då det är varmt respektive kallt. Nyligen publicerade den italienske forskaren Ricucci och medarbetare ytterligare en artikel i ämnet och menar att dentinkanaler ofta är inkörsporten för bakterier.
Mikrosprickor eller större sprickor finns i många tänder och blir inkörsport för bakterier till tandens pulpa och käkbenet, enligt forskare som funnit biofilm med bakterier i alla mindre sprickor.
Sprickorna är inkörsporten för bakterier, men sedan kan dessa och eventuella bakteriegifter och andra biprodukter spridas via dentinkanalerna och så småningom nå pulpan.
Tändernas dentinkanaler är mikroskopiska rör som går horisontalt in i tanden och vi har mängder av sådana i varje tand. Man räknar med att en människa har mer än 4 km dentinkanaler i sina tänder.
Av forskningsartikeln framgår att dentinkanalerna har en diameter i vilken bakterierna passar in. Därför är det lätt för bakterier att invadera dentinkanalerna. De flesta bakterier i munnen är i sig själva orörliga men kan ändå sakta sprida sig genom förökning och delning. Det bildas då vad man kallar en biofilm av bakterier i sprickorna.
Vid tuggning kan bakterier och matrester pressas in i mikrosprickorna. Så länge tänderna lever finns, enligt forskarna, flera faktorer som hindrar spridning. Det handlar bland annat om ett flöde som går utåt och att det naturliga immunförsvaret arbetar för att avlägsna de invaderande bakterierna.
Så fort tanden dör ökar risken för infektioner eller att bakteriegifter sprids via dentinkanalerna till tandroten, käkbenet och blodet. Om bakterierna är mycket aggressiva kan invasionen gå fort med akut inflammation och nedbrytning av pulpan och benvävnaden. Ofta tar det dock lång tid.
Bakterieinvasionen kan ge upphov till symtom i käkregionen, men inte alltid. Även med allvarliga symtom kan det vara svårt för tandläkaren att bestämma orsaken då tanden kan verka helt intakt utan skador.
En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har haft problem med nedbrytning av käkben och/eller död pulpa trots att tanden på vanlig röntgen ser frisk ut.
Till den vetenskapliga artikeln (engelska).)00926-1/abstract