Bakterier i munhålan och tarmen är viktiga för både tandhälsan och övrig hälsa. Bra bakterier bidrar till att hålla dåliga och sjukdomsframkallande bakterier i schack. Bakterierna är också beroende av kosten. En god tandhälsa och en god allmänhälsa är alltså beroende av bra bakterier i balans i munhålan, tunntarmen och tjocktarmen.

Prevotella och Bakteroides är två olika bakteriestammar som visar sig hänga ihop med kosten. Den som äter mycket kolhydrater har mer Prevotella och den som äter mer kött och proteiner har mer Bakteroides. 

Munhålans bakterieflora har stor betydelse för hälsan och gällande munhälsan är det viktigt att ha svagt basisk saliv. Risken för karies minskar då tydligt. Tandläkare Sune Vikner ansåg att svagt basisk saliv var viktigt. Då kunde man äta rätt mycket socker utan att få kariesangrepp.

Mjölksyrabakterier anses som hälsosamma och de får man i sig genom att äta syrade grönsaker. Därför kan det  vara klokt att äta syrade grönsaker varje morgon, till exempel som pålägg på en smörgås.

Kosttillskott kan behövas för att tillföra bakterier och det kan ske i form av probiotika eller fermenterade örter. Särskilt gäller det om man tar penicillin eller andra former av antibakteriella medel. Dock ska kosttillskott med bakterier tas först tre till fyra timmar efter att man tagit medicin med antibiotika annars kanske antibiotikan dödar de tillförda bakterierna.

Till artikel på Videnskab.dk (danska)
Till forskningsrapport om vikten av ett bra mikrobiom
Till vetenskaplig artikel om munhälsans betydelse för allmänhälsan. 
Om tandläkare Sune Vikner

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)