Brist på vitamin B 12 är vanligare än många tror. Främst finns B 12 i animalisk föda och därför behöver alla som är vegetarianer eller veganer ta tillskott av B12. Dessutom försämras förmågan att ta upp B-12 när man blir äldre, vilket gör att så gott som alla över 50 år behöver detta tillskott. Dock är det svårt att mäta om man har B12-brist eller inte. 

Vitamin B12 brist ger mängder av symtom som påminner om de som gäller för kvicksilverförgiftning. Vanligt är extrem trötthet, myrkrypningar i benen, balansrubbningar, irritabilitet, minnesproblem, bleka läppar, tunga och tandkött, sår i mungiporna med mera.

B12 är viktigt för avgiftningen och används av kroppen då den avgiftas från kvicksilver. Ständig avgiftning, som sker om man har amalgamfyllningar, gör att kroppens B12 förråd plötsligt tar slut och brist uppstår.

Svårigheterna att mäta B12 i blodet gör att många går omkring med oupptäckta brister. B12 i blodet kan visa normala halter, trots att brist föreligger i hjärnan. Prover som  bör tas är homocystein (Hcys) och metylmalonsyra (MMA) som visar höga värden när B12 brist föreligger.

Tillskott av vitamin B12 behövs när man blir äldre eller om man är förgiftad. Ett bra sätt är att ta tabletter som man lägger under tungan. Då tas vitaminet upp direkt via slemhinnorna till blodet och slipper omvägen via tarmen och levern. Helst ska det vara metylkobalamin som har bra upptag och är den formen kroppen kan tillgodogöra sig. 

Till artikel i Kurera om B12-brist

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)