- Hälsa
Kan autoimmuna sjukdomar exempelvis MS bero på D-vitaminbrist? Neurologen och professorn Cicero Coimbra har prövat att behandla med extrema doser D-vitamin med mycket gott resultat. Han har senare utvecklat ett speciellt protokoll med ytterligare ämnen som har fått patienter med MS och Parkinsons sjukdom att börja fungera normalt igen. Även hos autistiska personer är resultaten lovande.
Professor Cícero Coimbra arbetar vid The Federal University i Sao Paulo i Brasilien. Han är neurolog och vet således vad han talar om. Han har pluggat och doktorerat i Sverige (Lund) och läste då om D-vitamins effekter och började fundera på om just autoimmuna sjukdomar kunde ha med D-vitaminbrist att göra. Anledningen var att han i sina studier funnit att D-vitamin i terapeutiska doser stimulerar produktionen av ämnen som hjälper till att reparera hjärnan.
2001 testade han höga doser av D-vitamin på en Parkinsonpatient. Det handlade om doser på minst 10 000 IU per dag. Patienten kom tillbaka efter sex månader och mådde bättre. Dessutom hade hans vitiligo ( autoimmun sjukdom) minskat och var nästan borta. Därefter studerade Coimbra forskningslitteraturen om D-vitamins effekter på immunsystemet och fann att det har en viktig reglering på immunsystemet. Och eftersom MS är den kanske vanligaste autoimmuna sjukdomen började han förskriva höga doser D-vitamin till sina MS-patienter.
Han fortsatte med 10 000 IU per dag och såg enormt stora förbättringar hos de flesta patienterna. Han testade att öka doserna ännu mer samtidigt som han höll uppsikt över biverkningar som t ex alltför höga kalciumnivåer. Många av patienterna blev helt fria från symtom . Detta gjorde att han ytterligare modifierade behandlingen och 2012 skapade han sitt Coimbra-protokoll för behandling av autoimmuna sjukdomar. Protokollet har inte förändrats särskilt mycket sedan dess.
Den norska läkaren Geir Flatabø blev inbjuden till Brasilien och Cicero Coimbra för att kunna fortbilda sig och ta behandlingsmetoder till Norge. Han är intervjuad i TV-helse och berättar om att det är individuella olikheter när det gäller D-vitamin. En del har bara brister medan andra kan ha svårt att omsätta D-vitamin och få det att fungera på rätt sätt i kroppen och dessa kallar han D-vitaminresistenta.
Det ska bli intressant att se hans resultat. Geir Flatabø har arbetat myckt med autistiska patienter och han ser Coimbraprotokollet som en behandlingsmetod som kan ge mycket bra resultat eftersom många med autism har autoimmuna reaktioner mot kroppsegna proteiner.
En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har autoimmuna sjukdomar och där kanske D-vitaminbehandling kan hjälpa. Eftersom D-vitamin har betydelse för både kroppens biokemi och epigenetik skulle D-vitamintillskott kunna ha betydelse för kroppens avgiftning med mera. Coimbraprotokollet är alltså en nya behandlingsmetod, den har sin grund i vetenskapen om D-vitamins effekt på kroppen och har hittills fått väldigt bra resultat. Dock behövs uppföljning över längre tider för att med säkerhet kunna rekommendera metoden.
Precis som Geir Flatabø säger är det viktigt att D-vitaminbehandling med de extremt höga halter det här är frågan om görs under kontrollerade former. D-vitamin lagras i kroppen till skillnad från de vattenlösliga vitaminerna och därför ska man inte testa på egen hand.
Till inslag på TV-helse
Till mer information om Coimbra-protokollet