
Nu uppmanas många att vaccinera sig mot influensa och särskilt äldre personer. Undersökningar visar att vaccinets skyddseffekt är bäst på unga och sämst på äldre personer. Hos äldre ger vaccinet immunitet endast hos 30 % av de vaccinerade. Har man därtill ett allmänt nedsatt immunförsvar och dålig tarmflora kan det till och med vara riskfyllt att vaccinera sig. Gör därför en egen risk-nytta analsys innan eventuell vaccination.
I en artikel i Dagens Medcin konstaterar smittskyddsläkaren i Norrbottens läns landsting att "Influensavaccinet är inte världshistoriens mest effektiva vaccin, med en skyddseffekt på i genomsnitt 60 procent. Hos äldre har vaccinet en ännu lägre skyddseffekt på cirka 35–40 procent." En anledning till detta är enligt artikel i Scientific American att viruset muterar.
Trots vaccinets bristande effektivitet har han nu fått med sig politiker och landstingledning på att starta en kampanj för att få fler bland personalen att vaccinera sig. Anledningen är att sjukvårdspersonalen förra året vaccinerade sig i ringa utsträckning, vilket enligt smittskyddsläkaren var orsak till den personalbrist som uppstod på Sunderbyns sjukhus förra julen på grund av influensan.
Att personal inom sjukvården avstår från vaccinationer är märkligt om vården verkligen tycker att det är bra med vaccinering mot influensa.
En läkare från Uppsala har i ett brev till den vetenskapliga tidskriften BMJ tagit upp de individuella riskerna förknippade med vaccinationer och att dessa bör tas på större allvar. Mer forskning behövs säger författaren Rececca E Chandler och uppmanar till mer forskning om individuella risker för att göra vaccinationer mer säkra.
Hon pekar bland annat på ökade risker som hör samman med individens genetik, immunsystem och tarmflora. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar tillhör samhällets känsliga individer och det är inte ovanligt att få biverkningar efter vaccinationer. Många vill därför inte vaccinera sig. Det bästa vore förstås om det gick att peka ut vilka individer som kan komma till skada när de vaccinerar sig.
Till artikel i Dagens Medicin
Till Chandlers Letter to the editor
Artikel i Scientific American