- Hälsa
- Miljö
En studie kommer att genomföras i vilken syftet är att undersöka tandvårdspersonalens uppfattningar om sin hälsa, arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.
Tillsammans med ett antal forskarkollegor runt om i Sverige kommer Susanna Marklund, docent och övertandläkare vid Umeå universitet, att samla in data från all tandvårdspersonal som vill medverka i den nya studien.
- Vi vill undersöka hur det ser ut med arbetsmiljön i tandvården och studien är öppen för alla som arbetar där, såsom tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister, chefer och arbetsledare. Själva undersökningen består av två delar. En del som innehåller en webbenkät med ett antal frågor och en kvalitativ del där chefer och arbetsledare intervjuas, säger Susanna Marklund.
Man kommer också att studera vilka arbetsplatsrelaterade insatser och arbetsanpassningar som önskas för att skapa en hälsofrämjande och hållbar arbetsmiljö inom tandvården.
En god arbetsmiljö leder till trivsel på arbetsplatsen vilket kan minska risken för skada och sjukdom med påföljande sjukfrånvaro. En god arbetsmiljö gör att fler orkar och vill arbeta längre och gör att det blir lättare att rekrytera och behålla tandvårdspersonal. Det finns även ett samband mellan god arbetsmiljö, produktivitet och patientnöjdhet, skriver forskargruppen.
Tandhälsoförbundet undrar om frågan angående kvicksilverexponering från amalgam kommer att tas upp i studien? Även om inga nya amalgamfyllningar får sättas in, är det ändå omkring 40 procent av befolkningen i landet som har sådana i dagsläget.
Idag informeras inte tandvårdspersonalen om riskerna med amalgam, vilket gör att varken patienter eller personal får personliga skydd för att slippa den giftiga kvicksilverångan som frigörs vid borrning i amalgam.
Mer om studien – Region Östergötland, Arbets- och miljömedicin