Tandvårdsrädsla är ett utbrett problem och åtminstone hälften av befolkningen känner oro bara av tanken på att gå till tandläkaren. En del är extremt rädda, men det är bara 5-10 procent som hör till den kategorin. En del kan behöva sövas för att klara tandvårdsbehandlingen. En del av dem går inte alls till tandläkaren. Nu visar forskning att de extremt tandvårdsrädda kan ha ärvt detta från föräldrarna.

Det har varit känt länge att tandvårdsrädsla orsakas av en kombination av arv och miljö. Genetiskt arv förklarar mellan 15 och 30 procent av risken att drabbas. Övriga påverkas av miljön och då handlar det mycket om inlärning och kulturella skillnader, men också om misshandel eller andra trauman. Den som är mycket tandvårdsrädda kanske aldrig kommer till tandläkaren ens vid kraftig smärta. Det kan vara nödvändigt med nedsövning.

Kostnaden för nedsövning är åtminstone 5000 till 10 000  kr och därtill kommer kostnaden för själva tandbehandlingen. Det är bra för dem som är extremt rädda att kunna sövas, men det är inte helt riskfritt och därför är ska det inte användas i onödan. Barn erbjuds ofta nedsövning, vilket kostar regionerna en hel del pengar. Tandlagning med tandläkarlaser kan vara ett alternativ.

I barntandvården är det tänkt att man ska förbereda alla barn på vad som händer när man går till tandläkaren. Barnen får förstås åka upp och ner i tandläkarstolen, men de får också pröva bedövningssalva och får veta att man kan får bedövningssprutor. De förbereds också hur borren låter och mycket annat. Men det gäller verkligen att tandläkaren är en god pedagog annars kan rädslan hos barnen öka. 

Att laga tänderna med tandläkarlaser är ett bra alternativ för tandvårdsrädda liksom för barn. Patienten slipper borrljud, vibrationer och smärta, eftersom lasern också "bedövar". Tandläkarlasern bygger på högfrekvent laser som skickar iväg ett energiknippe som gör att bakterierna i hålet sprängs sönder. Tandläkaren behöver då inte borra bort någon tandsubstans utan så fort karies är borttaget kan tandläkaren lägga i fyllningen. Lasern har redan steriliserat området. 

Till artikel i Tandläkartidningen
Till forskningsrapporten (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)