I en artikel i Dental Tribune funderar två kvinnliga tandläkare över risken att tandläkare blir mer försäljare än vårdgivare. De tar upp exemplet med ortodonti eller tandreglering. Fixeringen vid utseendet gör att allt fler vill ha vita, fina och raka tänder och då ökar efterfrågan på exempelvis tandreglering. Artikelförfattarna menar att tandläkaren inte får glömma de etiska aspekterna vid behandlingar.

I takt med att utseendet får allt större betydelse ökar också försäljning och marknadsföring av olika kosmetiska behandlingar och så är det även inom tandvården. Författarna tar upp den allt större efterfrågan på tandställningar och att tandläkare förstås tjänar pengar på att sätta in dem.

Företagen försöker sälja sina produkter bland annat via så kallade influencers som kan vara tandläkare, läkare, forskare med mera. Om vårdgivaren tjänar pengar på att använda vissa produkter eller behandlingar så kan det innebära att relevant information inte ges. Om patienten inte får tillräcklig information är det svårt eller omöjligt att fatta ett väl informerat beslut.

Därför menar artikelförfattarna att tandläkare och andra vårdgivare måste lära sig att ge professionell information till sina patienter och inte bara sälja en produkt/behandling. Alla behöver inte rätta till sina tandrader med tandställning och information om fördelar och nackdelar av olika behandlingar bör ges av tandläkaren eller läkaren.

En tandläkare eller läkare ska använda en del av sin tid till att undervisa patienten, men också lyssna på dennes behov. När experten talar är det angeläget att patienten känner att den kan lita på sin vårdgivare och det kan man inte om vårdgivaren blivit en försäljare.  

Artikelförfattarna anser att tandläkaren alltid ska fråga sig själv vem jag är och vem jag vill vara. Det är viktigt att stå upp för etiska värderingar och att göra patienten medveten så att han eller hon kan göra ett väl informerat val.

Patientens bästa ska alltid vara i centrum för vårdgivarens handlande. Läs mer i artikeln som det länkas till nedan. 

 Till artikeln  (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)