- Forskning
- Hälsa

Nu har en studie publicerats som redovisar vilka genetiska markörer som har betydelse för en bra eller dålig tandhälsa. Berörda gener styr tandutveckling, salivutsöndring, surhet i saliven och immunförsvaret. Det betyder dock inte att livsstil och kost är betydelselöst utan snarare tvärtom.
Sämre ärftliga egenskaper ökar förstås risken för karies och särskilt om man äter mycket socker, röker eller dricker alkohol eller allmänt har dålig näringsstatus. Man kan också konstatera att för den med genetiskt sämre möjligheter har betydligt större anledning än andra att vårda sina tänder genom näringsriktig kost och en livsstil som minskar riskerna.
Ett dataprogram skiljde ut genetiska markörer (Single Nucleotide Polymorphisms, SNPs) som har med tandhälsan att göra genom att jämföra familjemedlemmar med och utan karies. Man skilde också på karies i mjölktänder respektive permanenta tänder. Tre och ett halvt tusen personer deltog i undersökningen och de kom USA, Argentina, Guatemala, Filippinerna och Ungern.
För mjölktänder fanns starka kopplingar till en markör nära DLX3- och DLX4-generna, som är viktiga för bildandet och utvecklingen av tänder och käkar.
För permanenta tänder hittades starka kopplingar till en gen viktig för DNA-reparation och flera gener för smakreceptorer. Andra markörer som fångades upp påverkar salivutsöndring, salivens och kroppens pH-balans (surhet).
Koppling till gener som påverkar inflammatoriska processer (NFX1 och REL) fanns också för permanenta tänder. Här handlar det enligt forskarna troligen om känslighet för mikroorganismer i munfloran.
Kvinnor hade en signifikant högre risk för karies än män i denna studie. Olika anledningar diskuteras i forskningsrapporten och en av dem är att flickors tänder oftast kommer upp tidigare än hos pojkar och därmed utsätts de tidigare för kariesrisk. En annan anledning ansågs vara att graviditeten ökar surheten i munhålan, vilket i sin tur medför att koncentrationen av kalcium, fosfor, magnesium och klor i saliven minskar och därmed ökar risken för karies.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till forsknngsartikeln (engelska)