- Forskning
- Politik

Idag finns stor osäkerhet om orsaken till den oftast dödliga diagnosen ALS. Redan på 1990-talet beskriver tandläkare Olle Redhe i sin bok om amalgam hur en av hans patienter med just diagnosen ALS tillfrisknade efter borttagning av amalgamfyllningar. Den tyske läkaren Joachim Mutter har också redovisat liknande fallrapporter. Forskning visar kopplingar till tungmetaller och andra gifter.
ALS anses alltid ha dödlig utgång, men en del kan leva relativt länge med sjukdomen. Döden inträffar då andningsmuskulaturen förlamas. Orsakerna är i huvudssak okända. Vissa ärftliga faktorer finns och det handlar bland annat om gener som kodar för kroppens avgiftning. Sannolikt finns flera olika orsaker och således flera undergrupper av ALS och därför är det viktigt att undersöka orsakerna brett.
Av en artikel i Expressen framgår att ökad risk för ALS har den som har hög fettförbränning, slank kropp och är fysiskt aktiv medan höga blodfetter, överkonsumtion av alkohol och ett högt BMI skyddar mot sjukdomen. Detta kan tyckas märkligt, men viss koppling kan finnas till just förgiftning.
Forskare har funnit koppling mellan ALS och höga metallhalter. En dansk by med en gammal fabrik som släppt ut mycket gifter har visat sig ha överdödlighet av ALS. Tittar man på vilka skyddsfaktorer som Expressenartikeln tar upp så handlar det bland annat om högt BMI och hög konsumtion av alkohol.
Sedan tidigare är det känt att alkohol skyddar mot kvicksilverförgiftning och man vet också att kvicksilver och andra tungmetaller plus fettlösliga gifter lagras i fett och kan då hindras från att nå blodbanorna. Om exempelvis kvicksilver från amalgamfyllningar, bly från tidigare blyad bensin etc är några av flera orsaker till ALS så skulle det kunna handla om förgiftning.
ApoE-lipoproteingenerna har betydels för kroppens förmåga att avgiftas och koppling till dessa gener har forskare funnit. Kanske finns också kopplingar till andra gener som har med kroppens avgiftning att göra.
Tandläkare Redhes och doktor Mutters fallbeskrivningar är tydliga då patienter som diagnostiserats med ALS tillfrisknat efter att ha tagit bort amalgam och avgiftats från kvicksiilver. För den som har ALS kan det vara klokt att arbeta med avgiftning och som ett led i detta ta bort eventuella amalgamfyllningar eller annan tungmetallexponering. En viss andel av dem som diagnostiserats med ALS skulle då kunna förbättra hälsan.
Information från KI om ALS
Till Nyhetsmorgon (TV 4) om ALS
Till artikel i Expressen om ALS
Kemikalier i dansk småstad kan vara orsak till extremt många ALS-fall
Forskning om ALS och gifter
Fallrapport tillfrisknade efter amalgamborttagning och avgiftning
Till artikel i Tf-bladet om behandling av ALS