Tillsatser i livsmedel och andra produkter benämns med E-nummer. En del har förbjudits bland annat titandioxid (E171) i livsmedel. Många fler tillsatser är skadliga för hälsan samtidigt som vissa av dem inte verkar ha några biverkningar alls. Titan är dock inte nyttigt vare sig det finns som vitt färgämne eller i implantat. 

Titandioxid (E171) är ett vitt färgämne som nyligen förbjudits i livsmedel på grund av ökad cancerrisk. Samtidigt behålls ämnet i mediciner, tandkräm och i många andra produkter. Ha koll och undvik produkter med E171.

Det obehagliga med titan, antingen det förekommer i form av titandioxid, nanopartiklar eller titanjoner, är att ämnet i sig triggar immunförsvaret, En del kan också bli allergiska. Sannolikt är det anledningen till att titanimplantat alltför ofta ger upphov till infektioner runt implantatet (periimplantit).

Flera så kallade azofärgämnen var tidigare förbjudna i Sverige. Det gäller bland annat gula och röda färgämnen. Risk för cancer finns och kanske även andra biverkningar. Bland annat kan dessa färgämnen trigga i gång ADHD-problem. Undvik dem. 

Men det finns också färgämnen utan kända biverkningar. Bland annat gäller det gulröda färgämnet curkumin (E100). Lycopen (E160 D) från tomater kan bilda röda färgämnen. Det gäller att hålla reda på vilka E-nummer som är bra eller dåliga. Enklast är förstås att undvika dem helt.

Så många som 330 E-nummer finns i dag godkända inom EU. Det handlar om färg- och smakämnen, konserveringsmedel och mycket mer. Bra att veta är att E-nr som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel, de som börjar på tre är antioxidationsmedel och de som börjar på fyra är konsistensmedel. De som börjar på 9 är sötningsmedel. 

Se mer artikel i Kurera 
Till Livsmedelsverkets information om E-nummer

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)