- Forskning
- Hälsa
- Politik

All barntandvård bör göras med modern laserteknik. Många fördelar finns; man slipper borrljud och vibrationer, ingen emalj behöver tas bort och lasern ger viss bedövningseffekt. Trots att tekniken funnits under lång tid, forskning visar god effekt på borttagning av karies och att denna teknik är mindre skrämmande för barn jämfört med konventionella borrar så är det ytterst få barntandläkare och folktandvårdsmottagningar som har tandläkarlaser.
Tandläkarlaser träffar bakterier och spränger sönder dem genom uppvärmning av vatten. Man behöver därför inte borra bort någon emalj utan det är bara karies som tas bort. Dessutom blir det sterilt, dvs. rent där lasern träffat. Denna metod lämpar sig i allra högsta grad för lagning av mjölktänder. Metoden accepteras bättre hos både barn och vuxna än när tandläkaren använder borr.
Vid borrning utsätts tanden för både vibrationer och uppvärmning. Tandläkarlaser ger varken borrljud, vibrationer eller uppvärmning av tanden, vilket vid konventionell tandvård kan skapa trauman för både tanden och patienten. I värsta fall kan borrandet orsaka att tanden tar skada och så småningom dör. Många barn upplever rädsla och obehag av borren.
Framför allt barntandvården är betjänt av att tandläkarlaser används, men också vissa tandvårdsrädda kan tycka att det fungerar bättre med tandläkarlaser. I dag ökar andelen barn som får lugnande medel eller sövs inför tandvården. En del kan förstås behöva sövning, om man t ex är funktionshindrad eller av olika skäl inte klarar att öppna munnen och vara stilla, men med mer användning av tandläkarlaser i barntandvården skulle sannolikt andelen som behöver sövas minska.
Tandhälsoförbundet rekommenderar att alla med mindre barn söker upp tandläkare som har tandläkarlaser. Det handlar alltså inte om läkande laser utan om mer högfrekvent laser som dödar bakterier och som man också kan operera med.
Se mer artikel i Tf-bladet
Till reviewartikel om lasertandvård
.