- Forskning
- Hälsa
Det finns ett flertal studier som visar att olika födoämnen eller isolerade ämnen från dem med antioxidanteffekt, skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, men endast några få studier som undersökt totala antioxidantkapaciteten och möjlig mindre risk för stroke.
Forskare från Karolinska och universitetet i Milano har beräknat intaget av ej enzymatiska antioxidanter (flavonoider, vitaminer med mera) från födan hos 34555 män och kvinnor från Sverige. Antalet fall av ischemisk stroke (blockering av blodflödet) och stroke på grund av blödning registrerades under en uppföljningsperiod av 13 år.
Under perioden inträffade 1186 fall av stroke av vilka 860 berodde på strypt blodflöde, 201 på grund av blödning och 125 ospecifierade. Nivån av antioxidantkapacitet delades i fyra nivåer och jämfördes med strokefall hos män och kvinnor var för sig.
Kvinnor med högsta antioxidantnivån, beräknat efter databaser med olika födoämnens antioxidantinnehåll och deltagarnas födointag, jämfört med gruppen med lägsta intaget fick 27 % färre fall av stroke, varav flertalet berodde på minskad ischemisk stroke. Endast gruppen av kvinnor med högsta nivån av antioxidanter hade en signifikant minskning av stroke jämfört med övriga grupper.
Hos män fanns ingen skillnad, troligen beroende på ett lägre intag av frukt och grönsaker och att endast ett högt intag ger ett skydd som data från kvinnorna visade. Kvinnorna hade även en högre frekvens av intag av kosttillskott än män, men hur mycket detta påverkade skyddseffekten undersöktes inte.
Tre tidigare studier av liknande typ finns publicerade och två av dessa visade en skyddseffekt vid hög total antioxidantkapacitet, den ena endast för ischemisk stroke. En tredje mindre studie med delvis annat upplägg fann ingen effekt. Önskvärt vore att framtida studier inkluderar den faktiska antioxidantnivån i blodet hos deltagare då livsstilsfaktorer och giftbelastng påverkar hur fort antioxidanterna förbrukas.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900716301290