- Hälsa
- Politik

Problem kan uppstå om man som patient är missnöjd med klinikens behandling. Det kan handla om att bettet inte slipats in ordentligt, obehagskänsla eller allergi mot det dentala materialet, rotfyllning som ger ömhet eller smärta, krona eller bro som känns alltför stor, proteser som glappar eller av andra skäl inte fungerar. En del tandläkare gör om, drar ut den rotfyllda tanden eller försöker på annat sätt korrigera så att patienten blir nöjd. Andra tandläkare vägrar att tillmötesgå patientens önskemål.
Tandhälsoförbundet (Tf) får många samtal som handlar om missnöjdhet med behandlingar och det är ofta svårt och nästintill omöjligt för patienten att få korrigeringar gjorda när tandläkaren misslyckats. Klagomål ska sedan ett drygt år tillbaka göras till kliniken där man behandlats, vilken måste besvara klagomålet inom fyra veckor. Därefter kan patienten gå vidare till Patientnämnden om det är folktandvården eller landstingsansluten tandläkare och till Privattandläkarnas förtroendenämnd om det är en privat tandläkare.
Dessa klagomålsvägar ger sällan patienten hjälp inom rimlig tid. Många betalar då omgörning själva hos en annan tandläkare. I vissa fall kan andra tänder ha skadats och samtal kommer också från personer som genomgått tandreglering som misslyckats och dessa personer brukar uppleva att tungan inte får plats i munnen och att de har svårt att andas när de sover.
I vissa fall finns möjlighet att få skadestånd, men även det är svårt i Sverige där patienter i hälso- och sjukvården saknar rättigheter. Anmälan om skadestånd görs till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF) om det gäller regionernas tandvård eller folktandvården och till privattandläkarens försäkringsbolag eller om hen är oförsäkrad till Patientförsäkringsnämnden.
Ofta kan tandläkaren visa att man handlat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och då är det svårt att få ersättning. Det gäller sannolikt om patienten blivit förgiftad (illamående, värk, extrem trötthet och ögonbesvär (dimsyn eller kikarseende) då Socialstyrelsen fortfarande inte erkänner att man kan bli förgiftad av kvicksilver från amalgam.
För den som inte kommer fram med sina klagomål finns ytterligare en möjlighet och det är att anmäla till IVO (se länk nedan). IVO har inte längre skyldighet att utreda enskilda ärenden, men kan ändå i sin tillsyn ta tag i anmälda ärenden. Så ge inte upp utan ring till IVO om det är svårt att få gehör hos tandläkaren.
Telefonnummer till IVO:s upplysningstjänst 010-788 50 00
Till mer information om IVO:s klagomålshantering