- Hälsa
- Politik

Nu har Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer när det gäller kosten. Mer fett, mindre kolhydrater och mer D-vitamin och selen. Men fortfarande är verket negativa till kosttillskott, vilket i sig är märkligt.
Livsmedelsverkets nya kostråd är frukten av ett nordiskt samarbete, men trots samarbetet har de olika länderna kommit till olika slutsatser.
I Sverige rekommenderas kosttillskott av D-vitamin till barn under två år och till äldre som inte är utomhus. I Finland rekommenderar man kostillskott av D-vitamin till alla under 18 år.
Det Livsmedelsverket förtiger är att maten inte alls ger det tillskott som behövs av D-vitamin utan det är i huvudsak det D-vitamin kroppen lagrar från sommaren som gör att D-vitaminnivåerna upprätthålls under vintern. Resor till varmare länder under vintern kan också höja D-vitaminhalten.
Kostråden innehåller även andra nyheter som att man bör äta mer fett än vad som tidigare rekommenderats och lägre andel kolhydrater. Dessutom rekommenderas att kolhydrater endast ska intas i form av fullkorn eller från frukt och grönsaker. Selen har också åkt upp något och borde föranleda att man rekommenderar kosttillskott.
Tandvårdsskadeförbundet kan konstatera att våra medlemmar ofta behöver kosttillskott trots bra matvanor. Anledningarna är flera; dels gör gifter som kvicksilver att kroppen behöver selen, vitamin B12 mm för att klara avgiftningen och dels för att den kroppsliga stressen medför ökat läckage av näringsämnen och dels tycks en hel del av våra medlemmar ha ärftliga problem att ta upp och omsätta exempelvis vitamin B12 och B6.
Vi vet att de svenska jordarna har lågt innehåll av selen, magnesium och zink varför brist på dessa mineraler är vanligt, vilket försämrar avgiftningen av kvicksilver. Även det vatten vi dricker kan vara fattigt på mineraler, vilket också kan leda till mineralbrist. Det finns således flera anledningar till att vissa grupper av människor bör ta kosttillskott av vitaminer och mineraler. Ofta är det dock individuellt betingat, men helt klart är att våra medlemmar mår betydligt bättre när de tar kostillskott (se mer i HET-projektets undersökningar).
Trots att Livsmedelsverket vet att endast 10-13 procent äter enligt rekommendationerna anser de att folk får i sig de vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror som behövs via födan. Som ett mantra upprepas att man inte ska ta kosttillskott. Det är både orationellt och missledande – om folk inte äter som de ska är det förstås bättre att de tar vitamin och mineraltillskott än att deras kroppar lider näringsbrist. Livsmedelsverket borde istället uppmana folk som inte äter enligt dras rekommendationer att ta tillskott av multivitaminer och mineraler för att klara en stressig och besvärlig tillvaro.