- Dentala material
- Hälsa
- Politik

I dag den 1 juli 2018 träder EU:s förbud mot amalgam på barn, gravida och ammande kvinnor i kraft. Ingen tandläkare i något EU-land får nu sätta in amalgam på dessa känsliga grupper. Sverige har varit ett föregångsland och visat att ett amalgamförbud är möjligt. Nu återstår att se hur tandläkare i olika länder hanterar framför allt lagning av barnens tänder.
Sverige har varit och är ett föredöme när det gäller hela kvicksilverfrågan och det gäller i allra högsta grad användningen i tandvården. En amalgamfyllning består till cirka hälften av kvicksilver. Även om kliniken har amalgamavskiljare tas endast 90-95 % av amalgamet bort, resten försvinner ut i avloppet.
Amalgamfyllningarna läcker ständigt kvicksilver med avgifning av kvicksilverånga till luften eller kvicksilver via avföring och urin som senare kontaminerar reningsverkens slam.
Tandvården står för en stor del av det kvicksilver som människan släpper ut i naturen och därför är det av miljöskäl mycket angeläget att stoppa amalgamet. Men amalgamet innebär också stora hälsorisker. I EU har man valt att fasa ut kvicksilver från tandläkarmottagningarna genom att förbjuda användningen på de mest känsliga grupperna dvs barn och gravida.
Beslutet som nu träder i kraft är en viktig milstolpe för att helt fasa ut kvicksilver från tandvården. Dock krävs effektiv tillsyn i de olika länderna för att förbudet ska få avsedd verkan.
Trots att Sverige verkligen varit och är föregångare inom området finns åtminstone ett svenkt företag Nordiskt Dental AB som fortsätter att sälja amalgam till andra länder. Det är oklart om amalgamet tillverkas i Sverige eller i något annat land. Svenska politiker bör försöka hitta ett sätt att hindra svenska företag att handla med kvicksilver.
Systerorganisationer i andra europeiska länder, Världsalliansen för en kvicksilverfri tandvård och Zero Mercury Group som tillhör EEB går nu ut med pressmeddelanden i alla europeiska länder för att uppmärksamma media och regeringar i alla EU-länder om amalgamförbudet som träder i kraft i dag.
För Sverige innebär det dock ingen förändring då vårt förbud kom redan 2009, våra svenska tandläkare kan dock lära tandläkare i andra länder hur man effektivt ersätter amalgam.
Se pressmeddelandet som går ut i samtliga Europeiska länder i pdf-filen nedan.