- Dentala material
- Hälsa
- Politik

EU-kommissionen har lämnat förslag till ratificering och genomförandet av Minamatakonventionen (handlar om att begränsa världens kvicksilverutsläpp). Som tidigare meddelats ges inget förslag till amalgamförbud. Bråttom verkar det var då förslaget redan översatts till flera olika språk och däribland svenska. Nu vidtar olika förhandlingar och eftersom samtliga svenska partier vill behålla vårt amalgamförbud kommer Sverige med stor sannolikhet att driva på för ett förbud. Skulle det inte gå igenom vidtar förhandlingar om att Sverige ska få ett undantag och därmed kunna behålla det nuvarand amalgamförbudet.
Nu är det angeläget att fler länder än Sverige driver på för ett amalgamförbud. Sannolikt har kommissionen påverkats mycket av amalgamlobbyisterna.
Tjänstemännens argument för att behålla amalgamet är bland annat:
- att allmänheten visserligen föredrar ett förbud, men ett sådant anses inte vara förenligt med yttrandena från EU:s vetenskapliga kommittéer (det senare är en sanning med modifikation).
- att ett förbud stöd av en majoritet av enskilda och icke-statliga organisationer, men bara knappt hälften av den privata sektorn.
- att nya arbetstillfällen förväntas i företag som tillverkar, installerar och underhåller amalgamavskiljare eller som är specialiserade på hantering av kvicksilverhaltigt avfallt. (Ett helt absurt uttalande och dessutom inte sant då amalgamavskiljare behövs trots förbud lång tid framåt eftersom folk har kvar gamla amalgamfyllningar i minst 30 år efter ett förbud trätt i kraft).
- att det trots många arbetstillfällen blir dyrt med amalgamavskiljare och omhändertagande av avfall (10-58 miljoner Euro per år).
- att kostnaderna för tandläkarna ökar när krav på kapselamalgam införs.
Argumenationen förs på en mycket låg nivå och det kan inte vara svårt att slå hål på myterna som underbyggar dessa påståenden. Kloka politiker i parlamentet borde därför rösta för ett amalgamförbud med slutdatum för användningen. Frågan är bara hur stark amalgamlobbyn är. Andra länder än Sverige måste nu övertygas om att begära och rösta för ett bortre stoppdatum för amalgam.