- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Undantaget från kvicksilverförbundet i tandvården förlängs ytterligare två år. Det har Kemikalieinspektionen nyligen beslutat. Tandvårdsskadeförbundet är förstås missnöjda med beslutet, trots att få tandläkare använder undantaget. Det ska inte fem år efter ett kvicksilverstopp behöva finnas sådana undantag. Amalgamfyllningar läcker kvicksilver och påverkar alla människor mer eller mindre.
Anledningen till att tandläkare i viss fall föredrar amalgam är främst oskicklighet i yrket. Amalgam är lätt att sätta dit, det behöver inte vara torrt i kaviteten och det är lätt att ta bort överflödigt material.
Allvarligt är att amalgam främst används på funktionshindrade som redan från början har problem med kroppen, näringen och kemikalierna. Vid varje fyllning frigörs kvicksilverånga som till 80 % tas upp via lungorna och än högre halter blir det vid inslipning av betet.. Även när fyllningen stelnat och under hela dess livstid frigörs kvicksilverånga på grund av den varma temperaturen i munhålan och halterna ökar vid all tuggning eller kontakt med varma drycker.
En enda normalstor fyllning väger 4-6 gram (kvicksilver är tungt) och det innebär 2-4 gram rent kvicksilver i bara den fyllningen. Med fyra till fem fyllningar kommer man upp i läckage av kvicksilver som på sikt kan ge förgiftningsskador. Det är inte ovanligt med fler fyllningar. Symtom på kvicksilverförgiftning är många då kvicksilver har förmåga att påverka immunförsvaret, hämma enzymer, påverka mitokondrierna, stänga av eller sätta på gener och giftet ansamlas bland annat i ögonen.
Varför ska just de funktionshindrade ha ett av de farligaste ämnena vi känner i munnen?
Till artikel i Tandläkartidningen
Till Kemikalieinspektionens beslut