- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tandvårdspersonal lider ökad risk för neurotoxiska effekter på grund av exponering för kvicksilver på jobbet. Detta har varit känt tidigare, nu bekräftas riskerna återigen via en reviewartikel som nyligen publicerats. Som medförfattare står bland annat Tandvårdsskadeförbundets styrelsemedlem professor Ulf Lindh. Artikeln redovisar hur mycket kvicksilver som finns i amalgam, kvicksilvers metabolism och risken för neuropsykiska och kognitiva symtom hos tandvårdspersonal.
Forskningsartikel som det länkas till nedan ger en sammanfattning av var forskningen står i dag gällande riskerna för tandvårdspersonal inom de ovan nämnda områdena. Bland annat konstateras att forskning visat ökade nerurologiska och sensoriska symtom bland tandvårdspersonal som i arbetsmiljön utsatts för metalliskt kvicksilver. Tandvårdspersonal har definitivt högre kvicksilverexponering än kontrollgrupperna.
Studier baserade på neuropsykologiska tester rapporterade tydliga problem med minnet bland tandvårdspersonal jämfört med normalbefolkningen. Likaså fann forskare oftare beteendeproblem, minskad psykomotorisk kraft, minskad kognitiv flexibilitet, uppmärksaÄmhetsproblem liksom svårigheter med minnet, extrem trötthet och sömnproblem hos tandvårdspersonal som utsatts för kvicksilver i arbetsmiljön jämfört med normalbefolkningen.
Av forskningsrapporten framgår också att känsliga individer i flera olika studier visat problem även vid låga halter kvicksilver som de utsatts för under lång tid. Gener som påverkas av miljön kan i dessa fall ha betydelse. Mer kliniska studier anser författarna till forskningsrapporten att det behövs och att man då bör studera bland annat neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom, MS (Multiple Sclerosis) och humörproblem där tydliga indikationer finns för ökade risker om man utsätts lång tid för kvicksilver även om halterna inte är höga.
Svensk tandvårdspersonal utsätts även i dag för kvicksilver i sin arbetsmiljö. Exponeringen har troligen minskat något sedan amalgamförbundet 2009, men fortfarande putsar och borrar tandläkare i amalgam, vilket ger momentalt relativt höga kvicksilverhalter. Även om halterna är låga så utsätts personalen ständigt för kvicksilver.
Arbetsmiljöverket tog 2016 bort de allmänna råden om hur man ska hantera kvicksilver i tandvården. Detta protesterade Tandvårdsskadeförbundet mot, men trots avsaknad av dessa är det angeläget att informera personalen om de risker som finns vid allt amalgamarbete. Det är inte bara miljön som påverkas människorna gör det i allra högsta grad och mest utsatta i svenskt arbetsliv är tandvårdspersonalen.
Till forskningsartikeln (engelska)