Aluminium finns i naturen och vi får i oss aluminium via maten. I tarmkanalen är aluminium oftast rätt harmlöst och går ut igen via avföringen. Däremot kan aluminium i deodoranter eller i gamla sortens vacciner (bl.a. barnvacciner) tas upp i blodet och tränga in i hjärnan och ställa till problem. Kisel och kiselsyra som bland annat finns i vissa flaskvatten hjälper kroppen att avgifta från aluminium.

Deodoranter innehåller alumnium för att täppa till porerna och minska svettkörtlarnas produktion. När man smörjer huden tränger aluminium in i kroppen och når blodet. Än värre kanske är att vacciner innehåller aluminium som så kallad adjuvant, det vill säga för att trigga igång immunförsvaret så man får snabbare respons på vaccinet än vad som annars varit fallet. 

Forskning finns som visar att aluminium finns i högre halter i hjärnan hos autistiska barn än hos normala barn och även i hjärnor från patienter med Alzheimers sjukdom har höga halter konstaterats. 

Deodoranter utan aluminium finns nu och då i form av probiotika, vilket går ut på att bakterier som producerar illaluktande gaser konkurreras ut. Man får helt enkelt ett lager bakterier som inte producerar det som luktar svett med mera. Ett av märkena heter Lavilin och kan köpas via . Cosmetic Treasure.

Vacciner utan aluminium finns också. De nya vaccinerna mot Covid-19 är exempel på vacciner utan aluminium. De så kallade m-RNA vaccinerna är betydligt renare än de konventionella vaccinerna som ges mot mässling, kikhosta med mera. Immunförsvaret sätts ändå igång för att bilda antikroppar och minnesceller, vilket i sig kan orsaka att man känner sig sjuk fast det varken finns bakterier eller virus i kroppen. 

Se mer om aluminium och forskning om aluminium här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)