En del personer går omkring med smärta runt käkarna, ansiktet eller örat, vilket ibland kan vara kombinerat med sveda på tungan och otrevlig sur smak i munnen. Men man kan också ha värk i andra delar av kroppen och besväras av svår trötthet. 

Det kan bero på infektioner i små hålrum i käkarna. Ofta är sådana infektioner mycket svåra att uppräcka då de är omgivna av ben och få tandläkare klarar att diagnostisera detta. Fenomenet är dock känt från andra delar av kroppen som exempelvis höftben och fingrar.

Ofta, men inte alltid uppstår smärta i exempelvis öra, nacke och panna och patienter kan klaga på sveda i munnen och otrevlig och sur smak. Även värk i andra delar av kroppen och stor trötthet kan uppträda. En del tandläkare benämner besvären NICO eller ischemisk bennekros.

Nerverna som passerar genom dessa områden har ibland skadats och myelinet som skyddar nerverna kan vara förstört. En del av dessa patienter har antikroppar mot myelin och har därmed fått en autoimmun reaktion. Trasiga nerver kan orsaka smärta. 

När tandläkaren öppnar håligheten syns en brun och svampig massa och ofta finns där också döda fettceller som bildar oljecystor. Blodkärl i området läcker ofta, men ingen stor andel inflammatoriska celler kan upptäckas. I denna massa finns också bakterier och andra mikroorganismer.

Mängder av giftiga ämnen bildas i den syrefria miljö som råder. De kan spridas till andra delar av kroppen och orsaka besvär och de försämrar också cellernas funktion och bland det första som drabbas är cellens energiproduktion. 

Problemen kan uppstå efter utdragning av tänder då tandläkaren inte lyckats göra tillräckligt rent i hålrummet där tanden suttit. Enda möjligheten att åtgärda problemen är att tandläkaren går in och skrapar rent inuti käkbenet och tar bort allt det svampiga.

Tyvärr är det mycket kontroversiellt i Sverige att rensa käkbenet på detta sätt och få tandläkare har kompetens att upptäcka besvären och ännu färre vågar åtgärda dem. Det innebär att många med smärtor i käkregionen eller i andra delar av kroppen  varken får rätt diagnos eller rätt behandling.

Läs mer i en artikel av tandläkare Karin Öckert via denna länk
Här kan du  läsa om Irene Brednert Jonsson som är en av få svenska aktiva tandläkare som vågar hjäpa patienter att ta bort NICO och vars legitimation ständigt är i fara.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)