EEB i sin kritik av en rapport från EU:s expertgrupp. Dels är reningsgraden via amalgamavskiljare kraftigt överskattad och dels är kvicksilverutsläppen från befolkningens amalgamfyllningar kraftigt underskattade. Kvicksilver från dentalt amalgam är således en risk för både miljön och hälsan.

">

Utsläppen av kvicksilver från amalgam är kraftigt underskattade, vilket gör att EU:s expertgrupp missbedömer riskerna, skriver EEB i sin kritik av en rapport från EU:s expertgrupp. Dels är reningsgraden via amalgamavskiljare kraftigt överskattad och dels är kvicksilverutsläppen från befolkningens amalgamfyllningar kraftigt underskattade. Kvicksilver från dentalt amalgam är således en risk för både miljön och hälsan.

EU:s expertgrupp SCHER har publicerat rapporten “Preliminary Opinion on the Environmental Risks and Indirect Health Effects of Mercury from Dental Amalgam” med kraftiga underskattningar av kvicksilverutsläppen från amalgam. Tandvårdsskadeförbundet har beräknat att utsläppen från krematorierna behöver höjas med 5-10 gånger för att vara rimliga. Tandvårdsskadeförbundets kritik rapporterades för några dagar sedan här på hemsidan.

EEB (European Environmental Bureau) har tillsammans med två andra organisationer publicerat en mycket fyllig och intressant kritisk rapport som ger stöd till Tandvårdsskadeförbundets slutsatser (se PDF-fil nedan).

För det första anser EEB att* reningen på tandläkarklinikerna (dvs amalgamavskiljarna) överskattas* och för det andra underskattas mängden kvicksilver i befolkningens tänder liksom utsläppen från krematorier. Det dagliga kvicksilverläckaget från befolkningens tänder, vilket ökar då folk tuggar tuggummi, dricker varmt eller på annat sätt påverkar fyllningarna, tas inte alls med i beräkningarna.

EEB tar i sin rapport upp WHO:s antaganden att 1,8 miljoner barn årligen föds med farligt höga halter metylkvicksilver liksom att 70 % av Europas ekosystem är påverkade av kvicksilver. Det finns således all anledning att minska utsläppen från alla källor och däribland amalgam. Inga kvicksilverutsläpp är för små för att stoppas.

SCHER:s bedömning att kvicksilver från amalgam knappast påverkar befolkningen är att dra fel slutsats, enligt EEB. Särskilt märkligt är att expertgruppen på olika sätt försöker negligera utsläppen från dentalt amalgam genom att ange att fler har amalgamavskiljare än vad som är sannolikt och att reningsgraden är högre än vad forskningsrapporter visar . Kvicksilverutsläppen från tandläkarmottagningar bör därför räknas upp liksom utsläppen från kremering.

EEB anser att expertgruppen uteslutit vissa utsläppskällor, vilket också gör att beräkningarna behöver korrigeras uppåt. Dagligt läckage av dentalt amalgam har redan nämnts. Inte heller har kvicksilverinnehållet i reningsslam tagits med trots att det ofta läggs på åkrarna. En del inblandat kvicksilver i fast avfall, smittfarligt avfall och miljöfarligt avfall har inte heller lagts in i den beräknade massbalansen av kvicksilver. Allt detta skulle medföra helt andra nivåer av kvicksilver som släpps ut i miljön än de nivåer som presenterats av SCHER:s expertgrupp. Sannolikheten skulle i så fall öka för hälsoeffekter.

Kritiken från EEB gäller också att hänsyn i beräkningarna i*nte tagits till annan kvicksilverpåverkan som hos människan adderas* till amalgamets påverkan. Till sådana källor räknas kvicksilver från koleldning och från konsumtion av fisk och ris. Andelen kvicksilver från amalgam ska således adderas till andra källor. Några hänsyn till särskilt känsliga grupper tas dock inte i EEB:s rapport, men finns med i kritiken som Tandvårdsskadeförbundet lämnat.

Se mer om EEB:s kritik av expertrapportens slutsatser via pdf nedan. Rapporten är väl formulerad och innehåller många bra referenser.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)