Dagens Nyheter har en intessant artikelserie om tänder och tandhälsa. Nu tas ungas önskan om det perfekta leendet upp. Många får i dag tandställningar, trots att det kanske inte är nödvändigt för tuggförmågan. Tidigare har vi skrivit om risker med tandställningar på hemsidan. Även några sådana aspekter tas upp i DN:s artikel. 

Unga människor vill ha snygga och jämna tandrader plus extremt vita tänder. Dagens tandställningar riskerar tyvärr att tandrötter tillbakabildas och till och med att tänder kan dö vid förflyttningen i munhålan. Kariesrisken ökar när man har tandställning och om man dessutom behöver ta bort tänder kan det i framtiden få betydelse. Se mer tidigare artikel på hemsidan.

Man kan tycka att lite sneda tänder kanske bara är charmigt och inte behöver rättas till, men är man ung kanske man känner tryck från kompisar och omgivning att göra något åt sina tänder och leende. Det allvarliga är om tandläkaren inte berättar hur tänderna och framtida tandstatus kan påverkas av olika sorts tandställningar. 

En del vill ha porslinsfasader för att få vita och snygga tänder, men det alla inte vet är att det innebär att tanden slipas ned rätt mycket för att man ska kunna fästa fasaden på tanden.

Detsamma gäller om man sätter kronor på tänderna då måste tandläkaren ta bort tandsubstans för att kronan ska kunna få plats, ofta finns bara en pigg kvar av den ursprungliga tanden efter en sådan behandling.

Är tanden redan trasig av tidigare kariesangrepp och lagningar kan det vara bättre med en krona, men man bör alltid fråga tandläkaren dels om hur mycket tandsubstans som behöver tas bort och dels vilka andra alternativ som finns. 

Kosten har stor betydelse för tandradernas utveckling. Viktigt är att få tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer och att man äter föda som behöver tuggas. Tuggning är mycket väsentligt för käkarnas utveckling och detsamma gäller om man andas genom näsan eller munnen. Munandning skapar sämre möjligheter för tungan att påverka käkarna och ökar därför risken för trångställda tänder. (Se mer länkarna nedan ) 

Till artikeln i DN
Till tidigare inlägg på hemsidan om tandställningar och riskerna med dem
Till youtubefilmen om alternativa tandställningar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)