- Hälsa
Sveriges Radio har tagit upp ett intressant tema om näringsinnehållet i våra grönsaker. Flera program sänds och det första refererades i ekot. Till och med representanter för växtförädlande företag bekräftar att man främst försökt få fram produkter med hög avkastning och stor hållbarhet och att näringsinnehållet lågprioriterats. Att moderna livsmedel innehåller betydligt mindre näring än i mitten på 1990-talet är känt sedan tidigare. I det perspektivet blir det märkligt att Livsmedelsverket är negativ till kosttillskott.
Chockad över tanken att maten är så näringsfattig? En av växtodlarna som intervjuas i programmet berättar att hon försökt informera om skillnaden i näring, trots det köper folk hellre de billigare och näringsfattigare tomaterna än de dyrare och mer näringsrika. Att odla själv kan vara ett alternativ, men då även då måste man välja äldre sorter som ger mindre avkastning.
Det är helt klart svårt att få i sig tillräckligt med näring via maten. Men det går om man är mycket medveten, köper vilda sorter, äter minst ett halvt kilo grönsaker per dag och för att få i sig tillräckliga mängder gör juice eller smothies.