- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Arbetsmiljöverket påstår att de allmänna råden om arbete med kvicksilver i tandvården fortfarande gäller trots att verket tagit bort råden. Myndigheten menar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att högvolymsug och vattenkylning används vid alla amalgamarbeten (vilket även bör gälla tandhygienisternas arbetsplatser). Det är också arbetsgivarna som ska se till att gränsvärdena för kvicksilver i arbetsmiljön inte överskrids. Dags således för arbetsgivarna att informera personalen och att via mätningar kontrollera kvicksilverhalten i personalens andningszon.
Tandvårdsskadeförbundet liksom tandsköterskornas fackförbund Vision har varit upprörda över att Arbetsmiljöverket tagit bort de allmänna råden om kvicksilver i tandvården.
Ett förtydligande har nu kommit från Arbetsmiljöverket i ett brevsvar till en av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar. Av svaret framgår att:
”…upphävandet i sig inte lättat på några formella krav för arbetsgivaren i sitt arbetsmiljöarbete. De krav som Arbetsmiljöverket ställer på en arbetsgivare inom tandvården är identiska med vad som gällde före upphävandet”.
Vet arbetsgivarna om att samma krav gäller som tidigare? Sannolikt inte. Menar Arbetsmiljöverket allvar behöver myndigheten gå ut och klargöra detta för tandläkare och andra arbetsgivare i tandvården.
De tidigare allmänna råden angav vikten av att använda högvolymsug och vattenkylning vid slipning och urborrning av amalgam. Arbetsmiljöverket påstår att det är standard på alla dagens kliniker att använda dessa tekniker och att råden därför inte längre behövs.
Tandvårdsskadeförbundet undrar om det är sant. Används högvolymsug och vattenkylning vid alla tandhygienisters arbetsplatser och tänker tandläkarna på detta då de borrar i amalgam? Av Arbetsmiljöverkets svar framgår inte om det gjorts någon tillsyn för att kontrollera detta.
Arbetsmiljöverket påstår att exponeringen för kvicksilver i tandvården regleras via det hygieniska gränsvärdet. Några mätningar vid tandvårdskliniker i personalens andningszon finns dock inte, enligt verkets brevsvar.
Alla amalgamarbeten i tandvården innebär allvarliga risker för personal såväl som för patienter. Det borde föranleda Arbetsmiljöverket att informera om vad som gäller på området. De flesta tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister behandlar varje dag patienter med amalgamfyllningar trots att endast ett fåtal nya sätts in varje år. Kvicksilverånga tas upp direkt av blodet och tränger igenom placentabarriären och når fostret, vilket i sig är en allvarlig risk. Även neurologiska besvär kan uppstå hos personalen.