Forskare söker kontakt med personer som drabbats av överkänslighet mot metaller från implantat av olika slag. Det är Victoriauniversitetet i Kanada som initierat studien. De vill undersöka hur det är att drabbas av allergi eller annan överkänslighet mot ett implantat i höften, knäet, käkbenet eller på annat ställe i kroppen. 

Projektet har fått namnet "The Lived Experinces of Metal Hypersensitivity" och det handlar alltså om att du som patient ska få möjlighet att berätta din upplevelse. Målet är att få ett patientperspektiv för att kunna berätta om riskerna för metallallergi för patienter som ska genomgå en operation. Detta för att patienten ska kunna göra ett bättre informerat val. 

Forskarna letar alltså efter personer som diagnostiserats med metallallergi och som fått implantat i någon kroppsdel. Två intervjuer planeras med dessa patienter via telefon eller video och tiden beräknas till cirka 90 minuter. Man behöver kunna berätta om sina besvär på engelska eller franska. 

Forskarteamet kan nås via e-post: diresearch@uvic.ca och de tar alltså tacksamt emot en kort sammanfattnig av dina upplevelser som metallallergiker i kombination med att du fått ett implantat av metall var som helst i kroppen. Titanimplantat i käkbenet är ett exempel på vad som efterfrågas. De vill ha berättelse innan utgången av år 2021.

En förfrågan har skickats till Melisastiftelsen i England. Det är alltså möjligt att ingå i i studien även om man bor i annat land än Kanada. 

Se mer här  
Till mer information på Melisa.org

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)