Tandhälsoförbundets medlemmar tål inte alltid titan och vissa tål inga metaller alls. Titanallergier kan ge många olika symtom i takt med att kroppens immunsystem börjar jobba. Den svenska vården känner sällan till att man kan bli allergisk mot titan trots att forskning finns som visar det. 

Titan utsätts de flesta för då det finns som det vita färgämnet titandioxid i godis, tandkrämer, solkrämer och mycket annat. Titan finns  också iform av metall i tandimplantat, kronor, proteser och som färgämne i kompositer. I tandvården finns i samtliga fall alternativ till titan, t ex gällande implantat kan man använda det keramiska materialet Zirkonia.

Om möjligt ska man undvika titan och andra metaller, men i form av exempelvis höftimplantat kan det vara svårt att hitta något annat material. I sådana fall är det lämpligt att kontrollera i förväg om man är allergisk mot titan.

Hudtester är inte lämpligt för detta ändamål utan det är det så kallade Melisa-testet som Tf rekommenderar. Man kan förstås när ssom helst bli allergisk, men det är ändå bättre att kontrollera eventuell allergi före ett stort kroppsingrepp.

Läs mer om riskerna med titan och den forskning inom området som finns gällande titanimplantat i andra delar av kroppen än i munhålan via länken nedan.

Se sammanställning av forskning om känslighet mot titan i Tf-bladet
Läs mer om Vivianne som inte tålde tandimplantat av titan
Läs mer om Eva som blev sjuk av titan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)