- Hälsa
- Politik

Radions program "Plånboken" tog i dag (2018-08-01) upp hur svårt det är för lågavlönade att ha råd med tandläkarbesök. Högutbildade går mer till tandläkaren än lågutbildade, trots att behovet kanske är det omvända. Människor som varit sjuka länge, får aktivitetsersättning eller arbetar kortare tid på grund av sjukdom har svårt att ens få pengarna att räcka till det nödvändigaste i än mindre grad till tandläkarräkningen. Tandvården behöver snarast komma in i hälso- och sjukvårdens försäkringssystem.
I programmet intervjuas fyrabarnsmamman Nataly, som bara går till tandläkaren om hon får akut ont i tänderna - hon prioriterar hellre barnens utgifter. Pensionären Marianne kommer också till tals i programmet och hennes senaste tandläkarbesök gick på runt 10 000 kronor. Så mycket pengar klarar inte alla pensionärer att betala ens om de får en avbetalsningsplan.
Inga funktionshindrade kom till tals i programmet trots att den gruppen ofta har dåliga tänder både på grund av medicinering och på grund av sämre mat- och motionsvanor än andra grupper i samhället.
Inte heller kom de till tals som behöver byta fyllningar på grunda av överkänslighet. För dem finns bidrag enligt tandvårdsförordningens 6 och 7 paragrafer, men regelverket är så krångligt att flertalet inte får bidraget beviljat eller ens bryr sig om att söka. Av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar finns en del som lånat på huset eller tagit ett arv för att klara nödvändiga fyllningsbyten och åter andra kanske lånar av vänner eller familjen.
Tandvården är verkligen en klassfråga och många som lever under knappa ekonomiska omständigheter har väldigt svårt att få nödvändig tandvård. Därför bör tandvården komma in i det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet.