- Hälsa

Ett stort problem för många tandvårdsskadade är att deras symtom inte tas på allvar. Många blir betraktade som inbillningssjuka eller psykiskt sjuka. Forskning om covid-19 har delvis ändrat synsättet och nu kan vi se att mer forskning kommit igång om bland annat utmattningssyndrom liksom andra symtom som kan hänga i länge efter en infektion. Kan forskarna vara något på spåret som kan hjälpa tandvårdsskadade?
När immunförsvaret reagarer kan egentligen vad som helst hända i kroppen och immunförsvaret kan reagera på många olika agens, till exempel virus och bakterier men ockå gifter som kvicksilver och bly. Olika personer får olika symtom och det handlar ofta om liknande symtom som vi vet att amalgamskadade fått och personer som lider av infektioner från rotfyllda tänder.
Det som nu intresserar forskare är att allvarlig sjukdom efter infektioner kan orsaka fortsatta allvarliga besvär som inte ger med sig. Symtomen betraktas således som reella och inte inbillade. Bara det är ett stort framsteg. Däremot verkar man vara lång från att hitta orsakerna.
Intressant är att forskare funnit att till exempel covid-19 kan bli allvarligare om man har tandlossning eller början till tandlossning, det vill säga att man förutom viruset även har en stor belastning av bakterier i munhålan. Det i sin tur leder till att man kan fundera över vilken effekt rotfyllda tänder har på hälsan då de alltid är fulla av bakterier.
Det ligger nära till hands att fundera över olika kombinationer av påfrestningar på kroppen. Eftersom tänderna är en del av kroppen så kommer kanske forskningen i framtiden att mer rikta in sig på kombinationen problem i munhålan och ökad risk för olika sjukdomar.
Även om en sjukdom utlösts av ett virus, en bakterie eller en parasit så kan kombinationen med miljögifter, metaller som kvicksilver respektive infektioner i käkben eller rotfyllda tänder vara det som orsakar allvarliga symtom och kanske fortsatt sjukdom eller utmattningsproblem.
Tarmens bakterieflora hyser också intresse bland forskare och det är känt att bakteriefloran förändras vid infektioner och vi vet att till exempel kvicksilver i tarmen också påverkar tarmfloran och kanske och tarmslemhinnans genomsläpplighet. Framtidens forskning kan komma att ta problem i munhålan inklusive metaller och infektioner mer på allvar än hittills.
Läs mer på forskning.no (norska)
Till forskningsartikeln (engelska)