Vid tandbehandlingar, borrning, slipning med mera, sprutar det ofta ut en blandning av tandsubstans, metaller och om behandlingen sker vid tandköttskanten även vävnadsfragment och blod. Sugen tar upp en del, men inte allt, och ofta slarvas det med tillräckligt sug.

För ett antal år sedan upptäcktes att en tandläkare i Florida hade smittat patienter med HIV och efter det blev det striktare bestämmelser om sterilisering och bättre tätning till vinkelstycket eftersom det kunde bli baksug och blod och vävnadsrester ansamlas i instrumentet, Bakterier är emellertid små och kan ta sig in genom trånga glipor.

Även vattenledningarna i tandklinikerna blir lätt en härd för bakterier som är svår att få bort. Bakterierna fäster sig vid ledningsväggarna och bildar en vidhäftande bakteriefilm. Vattnet är dessutom lagom varmt för att det inte skall vara obehagligt för patienten, men ger då en förträfflig miljö för att bakterier skall trivas och snabbt föröka sig.

Dentalföretag säljer ett antal bakteriedödande produkter för användning som desinfektionsmedel i tandklinikernas unitar. Franska forskare har undersökt om dessa produkter verkligen tar kål på bakterierna och publicerat resultaten i tidskriften Water Research.

Forskarna testade tre olika desinfektionsprodukter som rekommenderades av tillverkarna av unitarna, Calbenium, Oxygenal och Sterispray. Man undersökte effekten på bakterier, svamp och amöbor på bildningen av biofilm och på förmågan att ta bort redan etablerad biofilm.

Medlen hade varierande effektivitet beroende på sammansättning, koncentration och typen av mikroorganismer. Amöborna var resistenta mod medlen, oberoende av koncentration och den som rekommenderades av tillverkaren var inte verksam. Fabrikatet Calbenium var mest effektivt för att ta bort redan bildad biofilm och 10 gånger effektivare än Sterispray. Oxygenal var overksamt mot Candida-svampen.

Sammanfattningsvis var desinfektionsmedlen inte helt effektiva mot mikroorganismerna och inte alls mor amöbor. Man kan nog också fråga sig hur väl desinfektionen utförs när det är bråttom eller kanske inte alls görs. Dessutom finns samma problem som vid antibiotikaanvändning: utvecling av resistens.

Även Tandläkartidningen tar upp problemet med dåligt vatten och anger att vattenkvaliteten i dentala unitar varierar, och att det visar på behovet av strikta hygienrutiner för att patientsäkerhet skall uppnås.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0043135415304516
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160216090857.htm
http://www.tandlakartidningen.se/vetenskaplig-artikel/unitens-vatten-inte-alltid-rent-strikta-hygienrutiner-kravs/

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)