- Forskning
- Hälsa

Allt fler äldre har kvar sina tänder långt upp i åren, vilket är positivt, men leder också till kariesangrepp. Att äldre har kvar fler tänder än tidigare gör att tandvården belastas hårt. Tandvårdens resurser behöver öka. Dessutom behövs fortbildning inom äldreomsorgen angående behovet av bra tandhälsa.
Dagens 80-åringar har över 20 egna tänder i munnen, men för bara 20 år sedan hade flertalet äldre helproteser då de saknade tänder. Personal på äldreboenden behövde då bara borsta proteserna och se till att inga matrester fastnade mellan tänderna. I dag är det särskilt viktigt att omsorgs- och vårdpersonal ser till att de äldres munhälsa är bra.
Tyvärr är det svårt att få personalen att borsta de äldres tänder om de inte själva klarar av det, vilket leder till sämre munhälsa med ökad risk för karies med mera. Fortbildning av omsorgspersonal behövs för att de bättre ska kunna utföra god munhygien och för att öka motivationen.
Mediciner kan snabbt förstöra tänderna och därför gäller det att den enskilda individen är uppmärksam liksom läkare och omsorgspersonal. För den som hamnat på ett boende och kanske är dement är det extra viktigt att personalen sköter munhälsan. Eller om inte det går, att någon nära anhörig tar på sig uppgiften.
Kosten har också stor betydelse, eftersom saliven behöver vitaminer och mineraler för att kunna remineralisera tänderna. Framför allt är det fosfater, magnesium och kalium som behövs. Vitamin D och K samt C är också nödvändigt för en god tandhälsa. Tillskott av dessa ämnen kan behövas.
Mer kompetens och fortbildning av omsorgspersonalen är angeläget angående äldres tandhälsa. Nu när flertalet har tänderna kvar ställs betydligt större krav på hemtjänst- och omsorgspersonal för att äldre ska kunna behålla en bra tandhälsa.
Till Karolinska institutets forskningsinformation om äldres tandhälsa