I en debattartikel i Tandläkartidningen tar sju tandläkare upp riskerna med att äldre människor just nu inte har tillgång till tandvård. Personer 70 + har behov av regelbunden tandvård och isoleringen i dagens corona Sverige gör att många äldre avstår från tandvård med de risker detta innebär. Detta är också något som Tandvårdsskadeförbundet tidigt den pågående krisen uppmärksammade.

Av artikeln i Tandläkartidningen framgår att det ofta är svårt att upprätthålla kontakten med personer äldre än 70 år. Att återuppta dessa kontakter nu när snart ett halvårs frivillig isolering genomlevts kommer att kräva mycket från tandläkare och anhöriga.  

Risken är nu att många seniorer får ökad förlust av tänder, kroniska infektioner, tugg- och sväljsvårigheter samt ökad risk för undernäring. Detta är så klart allvarligt och alla behöver hjälpas åt för att äldre personer ska återkomma till tandvården. 

Debattörerna anser att tandläkarna måste riskbedöma sina  patienter och ge resurser efter behov, dvs personer i riskzonen för allvarliga besvär i tänderna måste prioriteras. Tandvårdsskadeförbundet anser dock att särskilda medel behövs då tandvårdbehov hopat sig. Många äldre kommer inte att ha råd med den accumulerade tandvården. 

Viktigt anses det också vara att utveckla mobil tandvård och att utnytta den digitala teknikens möjligheter i möten med patienterna. Bra är att tandläkarna anser att kontakten med den medicinska vården behöver förbättras. 

Till debattartikel om äldretandvården

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)