- Forskning
- Hälsa
Forskare från Linköping rapporterade 2013 att personer i åldern 70-88 år som fick tillskott av Q10 och selen hade påtagligt lägre antal dödsfall i hjärt-kärlsjukdom än personer som fick placebo.
En ny studie av samma forskargrupp rapporterar nu om risken att avlida av alla orsaker samt av hjärt-kärlsjukdom under en uppföljningsperiod om 6.8 år vid olika halter av selen i serum. Till studien rekryterades 668 personer som indelade i fyra grupper enligt sina serum-selenvärden.
Man konstaterar att grupperna hade selenvärden avsevärt under dem som anses tillräckliga och under nivåer som gör viktiga selenproteiner fullt aktiva. Medeltalet för alla grupperna var 67,1 mikrogram/l. Rekommenderat intag av selen i Sverige är 50 mikrogram/dag för kvinnor och 60 för män, något som skulle ge en selennivå om 90 mikrogram/l. Det verkliga intaget är ungefär 25 mikrogram/dag. Många selen- och näringsforskare anser att intaget bör vara 100-200 mikrogram/dag. I Finland har man selenberikat konstgödseln och fått upp nivån i befolkningen till 111 mikrogram/l.
I den del av populationen som forskarna undersökte var den fjärdedel som hade lägsta selenhalten, jämfört med den med högsta (som även den är för låg), 43 % högre dödlighet av alla orsaker och 56 % högre dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Man justerade för andra kända dödsfallsrisker. Det hade varit intressant att veta hur mycket amalgam (och andra giftiga ämnen) denna åldrade population hade i tänderna, säkert en hel del. Kvicksilverexponering försämrar selenstatus och har en negativ effekt på selenenzymer som glutation-peroxidas och tioredoxin-reduktas.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v70/n1/abs/ejcn201592a.html
http://www.tf.nu/nyhet/q10-selen-och-hjart-karlsjukdom/